Τα capital controls «κατρακύλησαν» τις ασφαλίσεις ζωής

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς για το εντεκάμηνο του 2015, με εμφανείς τις επιπτώσεις από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, που συνέβαλαν καθοριστικά στην καθοδική πορεία του κλάδου και την αρνητική μεταβολή των ασφαλίσεων ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ το Νοέμβριο του 2015, παρατηρείται νέα μεγάλη μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων Ζωής που φτάνει στο -28%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους η παραγωγή στον κλάδο παρουσίαζε αύξηση 17,5% και στο πρώτο εξάμηνο 15%.

Μετά από τα capital controls και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά η παραγωγή στις ασφάλειες ζωής αρχίζει να μειώνεται και διαμορφώνεται στο πρώτο εννεάμηνο στο 1,4%, στο δεκάμηνο στο -0,8% και συνολικά στο εντεκάμηνο στο -2%.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης για τον κλάδο ζωής το Νοέμβριο οι ασφαλίσεις Ζωής μειώθηκαν -7,5% και ο κλάδος Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του, φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται τον Ιούλιο. Η αθροιστική μείωση της παραγωγής του κλάδου το πεντάμηνο Ιουλίου-Νοεμβρίου ήταν -64,3%.
Συνολικά στο εντεκάμηνο του έτους η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,9%, καταγράφοντας μείωση 3,6 στις ασφαλίσεις ζωής και 8% στις ασφαλίσεις ζημιών.

Δείτε τη μελέτη της ΕΑΕΕ εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*