Νομοθετικές καθυστερήσεις στη Solvency

Πάνω από 15 αποφάσεις έτοιμες προς υπογραφή έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την εφαρμογή του Solvency II, με τη διαφορά ωστόσο ότι ο νόμος στον οποίο θα βασιστούν οι αποφάσεις αυτές δεν έχει ακόμη περάσει από τη Βουλή.

 

Κι όλα αυτά ενώ ο μήνας έχει… 5 και το νέο εποπτικό περιβάλλον βρίσκεται ήδη σε ισχύ σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Η Ελλάδα ωστόσο δεν βρίσκεται σε αρμονία με τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΙΟΡΑ, ενώ μέχρι και χθες η ασφαλιστική αγορά δεν γνώριζε πότε θα λήξει η νομοθετική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί.

 

Πάντως κύκλοι της ΤτΕ δήλωναν χθες στο IW ότι ανεξάρτητα από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκτέλεση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, η εποπτική αρχή κινητοποιήθηκε προ πολλών μηνών ώστε ο κλάδος να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την εφαρμογή του νέου πλαισίου.

 

Μάλιστα, πρόσθεταν ότι η χώρα μας είχε την υποχρέωση και εφάρμοσε αυτόματα κάθε διάταξη η οποία δημοσιεύθηκε στα ευρωπαϊκά φόρα, καθότι επρόκειτο για εφαρμοστέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Πάντως, νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν φέρει στο αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη βουλή το νόμο για τη θεσμοθέτηση του Solvency II, θα αρχίσουν στην αγορά να καταγράφονται τα πρώτα προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*