Προ των ευθυνών του το υπουργείο Υγείας με την απόφαση του ΔΕΕ

Ως μία εκκρεμότητα χρόνων η οποία δύναται σε εύλογο χρόνο να ευοδωθεί, βλέπει ο Ανδρέας Ξανθός την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΕ) σχετικά με το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (δείτε εδώ).
«Με δεδομένη την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη στη χώρα ως κρίσιμη προϋπόθεση υπέρβασης της ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενισχύει νομικά, ηθικά και πολιτικά αυτό το πολιτικό σχέδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο ίδιος εκτιμά πιο συγκεκριμένα πως, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ειδικευόμενων και των ειδικών γιατρών, καθώς και η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα, μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιστροφή του κύματος επιστημονικής μετανάστευσης προς το εξωτερικό και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας το οποίο μειώθηκε δραματικά κατά το χρονικό διάστημα 2012-2015. Όπως σημειώνει, μόνο ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών περιορίστηκε κατά 16%.
Προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης σε «εύλογο χρόνο»
Ο Ανδ. Ξανθός επισημαίνει ωστόσο πως οι αντικειμενικές δυσκολίες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας στο θέμα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΕΣΥ παραμένουν και είναι οι εξής: 1) η αποχώρηση συνταξιοδοτηθέντων γιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν λόγω μνημονικών περιορισμών, 2) η απομάκρυνση περίπου 2.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ από το ΠΕΔΥ μετά το ν.4238/2014 και 3) η σταθερή μείωση του αριθμού των ειδικευομένων γιατρών στη χώρα.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός ζητά από τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΣΥ να καθίσουν στο «τραπέζι» του διαλόγου, προκειμένου να αναζητήσουν από κοινού μια λύση σε εύλογο χρόνο, «με βάση τη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».
«Το στοίχημα λοιπόν για το Υπουργείο Υγείας είναι, με δεδομένο το σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και την υποχρέωση υγειονομικής φροντίδας των ανασφάλιστων ανθρώπων, να προχωρήσει με σταθερά βήματα στη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ με γιατρούς, να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αναβαθμίζοντας τις δημόσιες δομές και να αναδιοργανώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων (αυτόνομα ΤΕΠ) στην προοπτική της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο» τονίζει ο Ανδ. Ξανθός.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*