Το τέλος του «μαύρου» 2015 και τα στοιχήματα του 2016

Μια χρονιά που οι «παίκτες» της χρηματιστηριακής αγοράς θα προτιμούσαν να ξεχάσουν τελειώνει με συναλλαγές σε χαλαρούς ρυθμούς εορταστικής περιόδου και τους επενδυτές να ετοιμάζονται για τα στοιχήματα του 2016, γνωρίζοντας ότι τα ρίσκα παραμένουν μεγάλα και ότι πολλά, αν όχι όλα, θα κριθούν πολύ νωρίς, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η «λειψή», λόγω αργιών, εβδομάδα των Χριστουγέννων έκλεισε την Τετάρτη με το Γενικό Δείκτη στις 620 μονάδες, σε αρκετή απόσταση από το «βυθό» των περίπου 560 μονάδων (χαμηλό 12μήνου). Η ημερήσια αξία των συναλλαγών, μετά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης έχει διπλασιασθεί. Κατά τα δύο τρίτα αφορά τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πλέον κυριαρχούν στο Γενικό Δείκτη, με βαρύτητα 25,3%, όπως και στο δείκτη FTSE-25, με βαρύτητα 40,6%.

Θεωρητικά, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στο ΧΑ παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά και θα έπρεπε να αποτελούν πρόκληση για όσους αναζητούν γρήγορες αποδόσεις και, πολύ περισσότερο, για όσους τοποθετούνται με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αρκεί κανείς να αναλογισθεί ότι, αν ο Γ.Δ. επέστρεφε από τα τρέχοντα επίπεδα στα υψηλά 12μήνου (946 μονάδες) θα έδινε απόδοση άνω του 50%, παρότι και πάλι θα βρισκόταν -με ιστορικούς όρους- σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, κάτω των 1.000 μονάδων.

Δυστυχώς, όμως, σε μια αγορά που πέρασε όλα τα πιθανά και απίθανα σοκ μέσα σε ένα 12μηνο, οι επενδυτές δεν μπορούν να αναλάβουν νέα στοιχήματα με τόσο απλοϊκούς υπολογισμούς. Είναι υποχρεωμένοι να «ζυγίσουν» τα ρίσκα του άμεσου μέλλοντος, που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος του τρίτου μνημονίου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Οι πλέον αισιόδοξοι, όπως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, που έχει «ποντάρει» στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, εκτιμούν ότι, αν συνεχισθεί η εφαρμογή «σωστών πολιτικών», όπως δήλωσε ο Πόλσον στο «Βήμα», η Ελλάδα μπορεί να έχει τη διετία 2016-2017 την ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και το ΧΑ να αποδώσει τα μεγαλύτερα κέρδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό μπορεί η σημερινή κυβέρνηση, με την «εύθραυστη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, να συνεχίσει να εφαρμόζει τις «σωστές πολιτικές», δηλαδή όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα του μνημονίου, όταν μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα μπορούσαν να κλονίσουν και το πιο ισχυρό κυβερνητικό σχήμα.

Ασφαλώς το ΧΑ θα κληθεί να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του νέου έτους, παρακολουθώντας ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ με αβέβαιη έκβαση. Αν οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και άλλα κρίσιμα νομοθετήματα περάσουν από τις Συμπληγάδες της τρόικας και του Κοινοβουλίου, χωρίς να φθάσουμε σε νέα, ακραία διαταραχή των σχέσεων με τους δανειστές ή σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, η «προφητεία» Πόλσον για αποδόσεις – ρεκόρ το 2016 πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί.

Προς το παρόν, το «έξυπνο χρήμα» φαίνεται ότι ποντάρει σε αυτό το καλό σενάριο και έχει τοποθετηθεί, ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, σε τόσο χαμηλά επίπεδα τιμών, που εγγυώνται μεγάλες αποδόσεις, εφόσον δεν υπάρξουν «ατυχήματα». Αν έχετε γερή καρδιά… place your bets, λοιπόν, με την ευχή ότι το 2016 δεν θα θυμίζει σε τίποτα το «μαύρο» 2015!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*