ΑΧΑ: Επεκτείνεται στην αγορά της Πολωνίας με την Liberty Ubezpieczenia

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Με μια σημαντική εξαγορά “κλείνει” το 2015 για την AXA, καθώς ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ενισχύει την παρουσία του στην αγορά της Πολωνίας μέσω της εξαγοράς της  εταιρείας γενικών ασφαλειών Liberty Ubezpieczenia, της πολωνικής θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Liberty Mutual Insurance Group, έναντι 92,3 εκατ. ζλότι (21 εκατ. ευρώ), συν όποια πρόσθετη καθαρή αξία ενεργητικού προκύψει κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

H Liberty Ubezpieczenia είχε εγγεγραμμένα ακαθάριστα ασφάλιστρα 315 εκατ. ζλότι (75 εκατ. ευρώ) για την χρήση του 2014. Με τη συμφωνία, η AXA αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στην Πολωνία, μια από τις πλέον ελκυστικές ασφαλιστικές αγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στο 4,4% από 3,2% προηγουμένως. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της BREU και η σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την mBank τον Μάρτιο του 2015. Το deal είναι ευθυγραμμισμένο με την στρατηγική της ΑΧΑ στην Πολωνία για περαιτέρω διαφοροποίηση των καναλιών διανομής και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων. Η εξαγορά της Liberty Ubezpieczenia αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το γ’ τρίμηνο του 2016.

Σημειώνεται ότι η ΑΧΑ δραστηριοποιείται στην Πολωνία από το 2006, προσφέροντας ασφάλειες ζωής, προϊόντα αποταμίευσης, ταξιδιωτική κάλυψη, ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος, γενικές ασφάλειες, ασφαλιστική κάλυψη σε επιχειρήσεις (και πολυεθνικές) καθώς και σε ιδιώτες, ιδίως μέσω της AXA Direct Poland που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας σε ασφάλειες αυτοκινήτων. Το 2014, η AXA είχε μερίδιο αγοράς 4,1% στον κλάδο ασφαλειών ζωής της Πολωνίας και 3,2% στον κλάδο γενικών ασφαλειών. Νωρίτερα εντός του έτους, ο όμιλος συνήψε 10ετή συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την mBank στο bancassurance και εξαγόρασε το 100% της BRE Ubezpieczenia TUiR, της θυγατρικής εταιρίας γενικών ασφαλειών της mBank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*