Σε διπλό στρεσάρισμα οι ασφαλιστικές τον Ιανουάριο

Σε διπλό στρεσάρισμα θα υποβληθούν το 2016 οι ασφαλιστικές, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου τίθενται υπό το καθεστώς τουSolvency II – του νέου εποπτικού πλαισίου, ενώ θα υποβοηθούν και σε νέα stress tests τα οποία θα κληθούν να περάσουν από Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ).

Δύο βασικές δοκιμασίες των τεστ αντοχής θα εστιάσουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων η πρώτη και η δεύτερη στη μείωση της αξίας του ενεργητικού με παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεων, ένας συνδυασμός δεδομένων που επηρεάζει σοβαρά τη βιωσιμότητα των εταιρειών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην ΕΙΟΡΑ η παράμετρος χαμηλά επιτόκια ανεβάζει στο «κόκκινο» τις ανησυχίες της, καθότι δίχως υψηλές αποδόσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν κεφαλαιακά και η περίοδος αυτή μόνο για υψηλές αποδόσεις δεν προσφέρεται.

Σε ότι αφορά, τώρα, το Solvency II, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη προετοιμάσει τις ασφαλιστικές για την επόμενη εξαιρετικά απαιτητική μέρα, εφαρμόζοντας ωστόσο μια νομοθεσία η οποία έχει πραγματική διάσταση μόνο σε κοινοτικό επίπεδο. Κι αυτό διότι ο νόμος περί εφαρμογής του Solvency II δεν ψηφίσθηκε από τη βουλή, παρά το γεγονός ότι το 2015 εκπνέει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, το υπουργείο Οικονομικών έχει μεν έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο εποπτικό περιβάλλον της ασφαλιστικής αγοράς, δεν το προωθεί ωστόσο προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προφανώς λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που δεν αφήνουν χρόνο για άλλο νομοθετικό έργο.

Μένει, βέβαια, να φανεί τι θα συμβεί εφόσον η χρονιά αλλάξει και η ασφαλιστική αγορά βρεθεί να λειτουργεί δίχως νομοθετικό κάλυμμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*