Ζημιωθέντες -Ν. Κεχαγιάογλου: Παράνομη η εξαίρεση του 80% των συμβολαίων σύμφωνα με το Ν. 400/70

[starbox]

 

Ανοιχτή «πληγή» παραμένει για την ασφαλιστική αγορά και τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους η υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια. Μετά από έξι χρόνια αναμονής ανακοινώθηκε ο πίνακας δικαιούχων αποζημιώσεων για τους πρώην ασφαλισμένους στην εταιρεία, με το 80% των συμβολαίων να μένει εκτός της λίστας, και να οδηγείται σε νέες νομικές διαδικασίες και πολλούς από τους δικαιούχους που έχουν αναρτηθεί τα συμβόλαια τους να έχουν αντιρρήσεις με τα ποσά που έχουν υπολογιστεί.

Όπως επισημαίνει στο iw ο πρόεδρος του συλλόγου των ζημιωθέντων, Ν.Κεχαγιάογλου, η προφορική απάντηση για τα συμβόλαια που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα είναι ότι δεν έχει γίνει αναγγελία, ωστόσο θυμίζουμε ότι ο νόμος 400/70 άρθρο 10 παρ.3 δεν προσδιορίζει καμία υποχρέωση των ασφαλισμένων να αναγγείλουν την απαίτησή τους, αντιθέτως η κατάρτιση του πίνακα γίνεται από τις αρμόδιες αρχές.
Στόχος του Συλλόγου είναι να υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα των ζημιωθέντων και να αποκατασταθούν τα «λάθη» του πίνακα με την κατάρτιση ενός νέου και στην προσπάθεια του αυτή έχει ήδη στο πλευρό του εκπροσώπους φορέων της αγοράς όπως η ΕΑΔΕ και το ΕΕΑ.
Ο κ. Κεχαγιάγλου επίσης εξηγεί στο Iw:
– ποια προγράμματα έχουν μείνει εκτός λίστας ως μη ασφαλιστικά και γιατί η αιτίαση αυτή δεν ευσταθεί
– τι γίνεται πρακτικά με τους 40.000 που έχουν αναρτηθεί στους δικαιούχους
– πως θα ήταν σήμερα η ασφαλιστική αγορά αν δεν είχε γραφτεί η «μαύρη σελίδα» της Ασπίς
– Πόσες είναι οι αποζημιώσεις και από που θα πάρουν τα λεφτά τους οι δικαιούχοι
Πρόσφατα αναρτήθηκε ο πίνακας των δικαιούχων αποζημίωσης από την Ασπίς. Ήταν για τους δικαιούχους η εξέλιξη η αναμενόμενη;

Όχι. Ενώ οι δικαιούχοι περίμεναν τον οριστικό πίνακα με ανακούφιση γιατί πλέον θα υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα για να πληρώσει η εκκαθάριση ποσοστό από την περιουσία της Ασπίς, εντούτοις το 80-85% των συμβολαίων δεν συμπεριελήφθησαν στον πίνακα και 220.000 από τα 260.000 δεν αποζημιώνονται. Οι προφορικές αιτιάσεις για την μη ανάρτηση αυτών των συμβολαίων είναι κυρίως δύο: είτε το συμβόλαιο δεν έχει αναγγελθεί, είτε ότι δεν είναι ασφαλιστήριο συμβόλαιο! Πραγματικά απορούμε για την εξέλιξη αυτή,καθώς η απόφαση που ελήφθη είναιέκνομη με βάση το νόμο 400/70, ο οποίος αναφέρει ότι δεν είναι υποχρεωτική η αναγγελία των δικαιούχων ασφάλισης παρά μόνο των δικαιούχων ασφαλίσματος (άρθρο 10 παρ. 3) . Δηλαδή έπρεπε να αναγγελθούν μόνο όσοι είχαν απαιτήσεις πριν κλείσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ήτοι όσοι είχαν ζητήσει εξαγορά του συμβολαίου τους, όσοι είχαν συμβόλαιο το οποίο είχε λήξει ή όσοι είχαν κάποια εκκρεμή αποζημίωση από νοσηλεία, ανικανότητα, θάνατο κλπ. Όλοι οι υπόλοιποι βάσει του άρθρου 2α παρ. λδ έπρεπε να συμπεριληφθούν χωρίς να κάνουν αναγγελία. Αναρωτιόμαστε λοιπόν με ποιο σκεπτικό λήφθηκε αυτή η απόφαση. Μήπως για να συνεχιστεί στο διηνεκές η εκκαθάριση; Μήπως για να αποκομίσουν κέρδη οι δικηγορικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις ανακοπές.

Τα συμβόλαια που δεν θεωρούνται ασφαλιστικά συμβόλαια είναι αποταμιευτικά;
Είναι προγράμματα εφάπαξ καταβολής – αποταμιευτικά. Η δικαιολογία που δόθηκε από την εκκαθάριση για τη μη ενσωμάτωση τους στον πίνακα είναι ότι ο πίνακας μετατροπής του κεφαλαίου σε σύνταξη δεν υπάρχει. Όμως αυτό οφείλεται στο ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να αναφέρει ποιο είναι το προσδόκιμο επιβίωσης όταν ο ασφαλισμένος θα βγει στη σύνταξη. Έτσι λειτουργούν όλα τα ασφαλιστήρια στην αγορά σήμερα. Πως λοιπόν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλιστικά προιόντα, προγράμματα τα οποία πωλούνταν από ασφαλιστική εταιρεία και είχαν λάβει από τα αρμόδια κρατικά όργανα σχετικές εγκρίσεις;

Πρακτικά τι γίνεται με τους 40.000 ασφαλισμένους που έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα; Θα αποζημιωθούν άμεσα;

Όχι. Καταρχήν υπάρχουν και σε αυτές τις περιπτώσεις ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Όπως δικαιούχοι που είδαν στον πίνακα διαφορετικά ποσά από αυτά που διεκδικούσαν. Πρέπει λοιπόν να δούμε πόσοι από αυτούς είναι ικανοποιημένοι με τα ποσά που είδαν γιατί και εδώ έχουν υπάρξει παρερμηνείες .Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως όσοι διαφωνούν να προχωρήσουν σε ανακοπές και αναρωτιέμαι πως 220.000 άνθρωποι θα προβούν μέσα στο διάστημα των 45 ημερών που ορίζει ο νόμος σε ανακοπές και πότε το δικαστικό σύστημα θα μπορέσει να εκδικάσει όλες αυτές τις υποθέσεις. Έτσι είτε πρέπει οι ασφαλισμένοι να αποδεχθούν μοιρολατρικά ότι έχασαν μέρος των χρημάτων τους είτε να αποφασίσουν να εκκινήσουν διαδικασίες νομικές που θα τους εξουθενώσουν οικονομικά. Αναμφίβολα και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αναζητηθούν αστικές ευθύνες.

Ποια είναι η θέση των κομμάτων και των φορέων;

Εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα. Πρόσφατα στείλαμε και μία επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών. Έχουν γίνει και κινήσεις προς τους Γενικούς Γραμματείς καθώς και την ΕΑΕΕ. Στο πλευρό των ζημιωθέντων έχει σταθεί και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας καθώς και όλοι οι φορείς της διαμεσολάβησης ζητώντας να ανασταλεί η ισχύς του πίνακα. Είμαστε γενικότερα σε ένα στάδιο επαφών με πολιτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρωβουλή, προκειμένου να αναδείξουμε αυτή την αδικία και να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να κατέβει ο πίνακας. Θα κινηθούμε και δικαστικά για να διεκδικήσουμε το δίκιο των ζημιωθέντων. Ανέβασαν έναν πίνακα χωρίς αιτιολογική έκθεση με τη δικαιολογία ότι δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Για εμάς η αιτιολογική έκθεση θα σήμαινε ότι υπάρχει σεβασμός στον ασφαλισμένο, που έχει χάσει τα λεφτά του και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν και οι δικαιούχοι να καταλάβουν πως έγινε η αποτίμηση των συμβολαίων. Έτσι οι ανακοπές θα γίνονταν με συγκεκριμένα επιχειρήματα επί συγκεκριμένων αιτιάσεων.

Το ποσά των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι πρώην ασφαλισμένοι σε τι ποσό ανέρχονται συνολικά;

Είναι γύρω στα 650 εκατ. ευρώ. Με τον πίνακα που αναρτήθηκε έχουν μείνει εκτός περίπου 450 εκατ. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι θα προσέρχονταν για να πάρουν τα χρήματα τους, καθώς είναι και κάποια συμβόλαια που αποζημιώνονται με πολύ μικρά ποσά. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν αδικηθεί άνθρωποι που αποταμίευαν μία ζωή.

Από που θα προέλθουν τα κεφάλαια για τις αποζημιώσεις;

Ο Νόμος 3867 στο άρθρο 2 αναφέρει ότι πρώτα θα δοθεί το προϊόν της εκκαθάρισης το οποίο θα είναι 10-15% του συνόλου των αποζημιώσεων, καθώς είναι μικρή η περιουσία της Ασπίς και μετά από τη διαφορά – από το υπόλοιπο85-90% δηλαδή- θα δοθεί περίπου το 70% των ποσών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Αυτό είναι το σύνολο που αναγνωρίζει ο νόμος ότι θα δοθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Να σημειωθεί εδώ ότι οι δικαιούχοι από την Commercial Value θα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης λόγω μεγάλων αποθεματικών της εταιρείας, η οποία όπως όλοι έχουν αναγνωρίσει δεν έπρεπε να είχε κλείσει.

Ποια είναι η αντίδραση των ζημιωθέντων όσον αφορά την αποτίμηση των συμβολαίων;

Οι ζημιωθέντες είναι εξοργισμένοι. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς καθημερινά γινόμαστε δέκτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τα χρήματά τους. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος και πιστεύω ότι με παρεμβάσεις πολιτικές και φορέων το ζήτημα θα λυθεί.

Ποιο είναι το τίμημα για την ασφαλιστική αγορά από την υπόθεση της Ασπίς;

Θεωρώ ότι αν η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς είχαν μεριμνήσει για να προστατευτεί ο κόσμος όταν έκλεισε η Ασπίς, η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς θα είχε σήμερα διαφορετική εξέλιξη και δε θα ήταν καθηλωμένη στο 2% του ΑΕΠ. Κλείσανε τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα με το χειρότερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας μετέωρους 1 εκατ. ασφαλισμένους. Για αυτό και κάθε σπίτι έχει ένα συγγενή ή ένα γνωστό που είχε ένα ασφαλιστήριο στην Ασπίδα. Η ασφαλιστική βιομηχανία από αυτή την ιστορία έχασε τη μεγαλύτερη της σταθερά την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα. Αν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα που μειώνονται συνεχώς οι κρατικές παροχές στη σύνταξη και την υγεία, οι πολίτες θα προσανατολίζονταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην ιδιωτική ασφάλιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*