Η φύση στέλνει μήνυμα κινδύνου & η ΑΧΑ δεσμεύεται για να κάνει το μήνυμα ακόμα πιο ηχηρό.

Το COP21 (Cooperation of Partners) για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι με συμμετοχή εταίρων από κυβερνήσεις, οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες σε ανώτατο επίπεδο. Στόχος της συνάντησης κορυφής είναι να επιτευχθεί μια νέα παγκόσμια συμφωνία που θα προβλέπει διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2oC. Η ΑΧΑ συμμετέχει ενεργά και έχει ήδη αναλάβει μία σειρά από ενέργειες για την κλιματική αλλαγή.

 

Η άμεση και έμμεση επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον παγκόσμιο πληθυσμό και την οικονομία κλιμακώνεται

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έχουν ενισχύσει το μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και θεωρούν πιθανή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2οC, γεγονός που θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις. Σήμερα είναι ήδη αντιληπτές οι άμεσες συνέπειες.

 

Η αλλαγή του κλίματος έχει άμεσο αντίκτυπο στα καιρικά συστήματα και συνδέεται με ακραία φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασίες. Τα τελευταία 50 χρόνια, η συχνότητα των καταστροφών που συνδέονται με καιρικά φαινόμενα έχει αυξηθεί πάνω από 5 φορές και το κοινωνικό κόστος έχει αυξηθεί πάνω από 10 φορές. Το συνολικό κόστος των κινδύνων που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος έχει υπολογιστεί στο 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται σε 20% αν υπολογιστούν και οι παράπλευρες απώλειες.

 

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνουν ένα πλήθος κινδύνων που σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνία, την υγεία, τις μετακινήσεις πληθυσμών και τη γεωπολιτική. Σχετικά παραδείγματα έχουν να κάνουν με τη διασπορά ασθενειών, καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι πανδημίες γίνονται πιο απρόβλεπτες. Αντίστοιχα, μπορεί να προκληθεί αύξηση της μετακίνησης των πληθυσμών εντός και εκτός συνόρων (;) εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όλα δε τα παραπάνω θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα των προϊόντων σίτισης.
Στο video που ακολουθεί η Valerie Masson-Delmotte (παλαιο-κλιματολόγος) και ο Jean Jouzel (κλιματολόγος, Nobel Ειρήνης 2007) μιλούν σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*