Τι φοβούνται τώρα οι πωλητές στο ΧΑ;

 

Ακόμη και «βαριά χαρτιά» που ως τώρα παρουσίαζαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της συγκυρίας βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των πωλητών, την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες της ανακεφαλαιοποίησης με πρωτοφανώς χαμηλές τιμές έκδοσης νέων μετοχών. Ο Δεκέμβριος προδιαγράφεται δύσκολος για την αγορά, που εξακολουθεί να κινείται από τον φόβο για το χειρότερο και όχι από προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Αυτό που απασχολεί όλους τους «παίκτες» της Λεωφόρου Αθηνών, από τους κυνηγούς του βραχυπρόθεσμου κέρδους ώς τους –λίγους– επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι το αν η κυβέρνηση και, συνολικότερα, το πολιτικό σύστημα θα αντέξει να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης του προγράμματος του τρίτου Μνημονίου.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την εβδομάδα που πέρασε, και η έγκρισή του μόνο με τις 153 ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «έσβησε» ό,τι είχε απομείνει από το κλίμα συναίνεσης του καλοκαιριού και έστειλε μήνυμα στους επενδυτές του ΧΑ ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η αγωνία που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με την τελευταία έκθεσή του, εκφράζει άριστα και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται και στο επενδυτικό κοινό.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη εδράζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις» τόνισε ο κύριος Στουρνάρας. «Πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους (…) και, δεύτερον, η Βουλή των Ελλήνων είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση».

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα κοντά στις 600 μονάδες (607,56), με απώλειες 6,5%. Ο τραπεζικός κλάδος πιέστηκε και πάλι σοβαρά (απώλειες 19,37%), με τις μετοχές της Alpha και της Eurobank να υποχωρούν χαμηλότερα και από τα επίπεδα τιμών έκδοσης των νέων τίτλων τους, καθώς ήταν σημαντικές οι ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια που πήραν νέες μετοχές, στο πλαίσιο ανταλλαγής με πιστωτικούς τίτλους. Ανησυχητικό είναι το ότι ακόμη και μετοχές που έδειχναν να αντέχουν στη δυσμενή συγκυρία –όπως του ΟΤΕ και της ΔΕΗ– δέχθηκαν πιέσεις και δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τη «βουτιά» των τραπεζικών τίτλων.

Πρέπει να τονιστεί ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Γενικός Δείκτης θα γίνει και πάλι τραπεζοκεντρικός, καθώς η εισαγωγή των νέων μετοχών των τραπεζών θα αυξήσει εντυπωσιακά τη στάθμισή τους στον Δείκτη. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, δεδομένου του ότι τουλάχιστον η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν μπροστά τους μια δύσκολη περίοδο υποχώρησης στα επίπεδα των τιμών διάθεσης των νέων μετοχών τους από τις αυξήσεις κεφαλαίου ή και χαμηλότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*