5 στους 10 CEO’s βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να δουλέψουν στο εξωτερικό

Μειώσεις μισθών έκαναν στο 39% των ανωτάτων στελεχών οι εταιρείες στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΣΕ το 54%  των στελεχών δήλωσαν επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν περικοπές προσωπικού και περίπου 5 στους δέκα ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν  την πιθανότητα να δουλέψουν στο εξωτερικό υπό καλύτερες προϋποθέσεις (π.χ. αποδοχές, υψηλότερη θέση, ελκυστική χώρα). Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι CEOs θεωρούν ότι θα δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις το 2016 συγκαταλέγονται η τυχόν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και για σοβαρή επίπτωση στην ίδια την εταιρεία, η πίεση για εξασφάλιση ρευστότητας (πληρωμή υποχρεώσεων) και η πίεση για καλύτερα αποτελέσματα.

Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ρόλο και την εξέλιξη των CEOs, τις αλλαγές που έχει επιφέρει στις προσδοκίες, στη στρατηγική και στις προοπτικές για τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης καθώς και τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό, συζήτησαν σε Εσπερίδα την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2015 η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 CEOs μελών της.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο γνωστός νομικός με εξειδίκευση στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, Μέλος της Επιτροπής Σοφών και εκδότης του περιοδικού «ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΚΑ» Δημήτρης Μπούρλος, ο Δρ. Δημοσθένης Κατρίτσης, Διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής  Αθηνών & Lecturer, Harvard Medical School και ο Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΟΝ Greece.

Τον συντονισμό και σχολιασμό της Εσπερίδας είχε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group, που παρουσίασε επίσης τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας (που διενεργήθηκε από την ICAP Group ειδικά για την Εσπερίδα της ΕΑΣΕ σε δείγμα 640 ανωτάτων στελεχών) και αφορούσε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις που διοικούν αλλά και στην καριέρα των CEOs.

EASE2

Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΟΝ Greece, Δημοσθένης Κατρίτσης, Διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών & Lecturer, Harvard Medical School, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group, Δημήτρης Μπούρλος, νομικός με εξειδίκευση στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, Μέλος της Επιτροπής Σοφών

«Ανεργία, ύφεση, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, σημαντική αύξηση συνταξιούχων, μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις και μείωση κοινωνικών πόρων, έχουν δημιουργήσει μη αναστρέψιμη κατάσταση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα» υπογράμμισε ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Μπούρλος ο οποίος αναφέρθηκε στις ανατροπές στα συνταξιοδοτικά ζητήματα που επηρεάζουν όλους τους εργαζόμενους. Ο κ. Μπούρλος, μέσα από παραδείγματα επιχείρησε να παρουσιάσει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης,  και τον νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, ενώ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για θέματα όπως συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, δυνατότητες συνέχισης εργασίας παράλληλα με τη συνταξιοδότηση καθώς επίσης και για ζητήματα αλλαγής ασφαλιστικού φορέα κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος Δρ. Δημοσθένης Κατρίτσης παρουσίασε τα στοιχεία για τις καρδιακές παθήσεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως και τις αιτίες που οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα, επισημαίνοντας πέντε βασικούς λόγους που ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις και τους οποίους πρέπει να  αλλάξουν όσοι θέλουν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους: Αρτηριακή πίεση – υπέρταση, Άσκηση, Σωματικό βάρος, Διατροφή και Κάπνισμα.

ease1

Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΟΝ Greece, Δημοσθένης Κατρίτσης, Διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών & Lecturer, Harvard Medical School, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group, Δημήτρης Μπούρλος, νομικός με εξειδίκευση στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, Μέλος της Επιτροπής Σοφών

Παράλληλα, ο Δρ. Δημοσθένης Κατρίτσης, τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής (συνδυαστικά με μέτριας έντασης σωματική άσκηση) στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παρότρυνε τους συμμετέχοντες και συνεχίσουν να εργάζονται για όσο το επιθυμούν καθώς – όπως είπε –  η εργασία και η πνευματική εγρήγορση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και ελαχιστοποιεί την εμφάνιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Δαλιάνης μίλησε για τη σημασία πρόβλεψης και διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου ιδιωτικού συνταξιοδοτικού πλάνου, επισημαίνοντας ότι η φροντίδα για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και παρουσιάζοντας παράλληλα παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων καθώς και των μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων τους για κάθε εργαζόμενο που επενδύσει σε αυτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*