Αύξηση στους ομολογιακούς τίτλους για τις ασφαλιστικές το 2014

Αλλαγές στην επενδυτική πολιτική των ασφαλιστικών καταγράφηκε το 2014, με τον κλάδο να στρέφεται με μεγαλύτερη ένταση στους ομολογιακούς τίτλους και εν γένει σε επενδυτικά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης.

 

Από στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την περυσινή χρήση προκύπτει ότι, από το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της αγοράς το 67,5% των κεφαλαίων κατευθύνθηκαν σε ομόλογα, ομολογίες και τίτλους σταθερής απόδοσης έναντι 60,6% το 2013 και 62,4% που ήταν κατά τις χρήσης 2012 και 2011.

 

Την ίδια χρονιά καταγράφηκε μια μικρή πτώση στα κεφάλαια που παρέμειναν τοποθετημένα σε ακίνητα (το ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο μειώθηκε σε 6,5% το 2014 από 7% το 2013, 7,6% το 2013 και 7,7% το 2012), ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση των κεφαλαίων στις λοιπές επενδύσεις, απ΄ όπου ουσιαστικά έγινε και η μετακίνηση των κεφαλαίων προς τα ομόλογα. Τα επενδεδυμένα κεφάλαια μειώθηκαν στο 9,4% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου από 17,4% που ήταν το 2013.

 

Ανοδικά πέρυσι κινήθηκαν και τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε μετοχές, μερίδια και τίτλους μεταβλητής απόδοσης. Η συμμετοχή τους στο σύνολο των επενδύσεων της αγοράς αυξήθηκε στο 14,4% από 13,2% που ήταν το 2013. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το 2011 τα αντίστοιχα κεφάλαια κάλυπταν το 18% του συνόλου των επενδύσεων της ασφαλιστικής αγοράς.

 

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι, τα στοιχεία για την επενδυτική πολιτική που ακολούθησαν φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εμφανίσουν σημαντική αύξηση της συμμετοχής, τόσο των ομολογιακών τίτλων, όσο και των τίτλων μεταβλητής απόδοσης, στο σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του κλάδου, λόγω της κρίσης που βίωσε η οικονομία της χώρας, κρίση η οποία είχε, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια τη μεταφορά σημαντικών κεφαλαίων από το τραπεζικούς λογαριασμούς σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως του εξωτερικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*