52,9 δις το κόστος των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως το 2014

 

 

 

[starbox]

 

Αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο κέντρο του Παρισιού, η απειλή ενός χτυπήματος σε ευρωπαϊκή πόλη συνεχίζει να επικρέμαται. Από το 2001 – που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους και μετά η παγκόσμια αγορά πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος για επιθέσεις τρομοκρατών. Το 2014 ο λογαριασμός έφτασε τα 52,9 δις , δηλαδή σχεδόν το ΑΕΠ της Βουλγαρίας και ξεπέρασε ακόμα και τα 51,1 δις ευρώ από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε το Institute for Economics and Peace, που συλλέγει πληροφορίες από το 1997  υπολογίζοντας την αξία των υλικών ζημιών, το κόστος των θανάτων και  των τραυματισμών. Σίγουρα ο λογαριασμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς στα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο δε λαμβάνει υπόψη του τον αυξημένο αριθμό των φρουρών ασφαλείας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα και τις οικονομικές συνέπειες στις περιοχές που γίνονται επιθέσεις.

 

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι επιθέσεις που έχουν σημειωθείς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από το Λονδίνο μέχρι και τη Μαδρίτη, ήταν αποτέλεσμα οργανωμένων εξτρεμιστικών οργανώσεων.  Περίπου το 70% των θανάτων σε δυτικές χώρες από το 2006 μέχρι το 2014 οφείλονται σε επιθέσεις «μοναχικών λύκων».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*