Είσαι φοροφυγάς; Δήλωσέ το να σωθείς!

Ευκαιρία να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή σκοπεύει να δώσει σε φοροφυγάδες το Υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που θα μεταφέρει στην ελληνική νομοθεσία το γερμανικό μοντέλο της αυτοκαταγγελίας στις φορολογικές αρχές.

«Το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς μας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντιγράψει πιστά το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει ότι όποιος έχει αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία μπορεί να αποφύγει τις ποινικές κυρώσεις, που φθάνουν και σε πολυετείς ποινές κάθειρξης σε σοβαρές περιπτώσεις, εφόσον προσέλθει οικειοθελώς και αποκαλύψει τα αδήλωτα εισοδήματα, καταβάλλοντας εντός σύντομης προθεσμίας και εντόκως (με επιτόκιο 6%) τους φόρους που αναλογούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αυτοκαταγγελία είναι να μην έχει αρχίσει η διαδικασία φορολογικού ελέγχου. Η δήλωση πρέπει να είναι απολύτως ειλικρινής και ακριβής, καθώς, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από έλεγχο ότι τα πραγματικά ποσά της φοροδιαφυγής ήταν μεγαλύτερα, οι ποινικές κυρώσεις «αναβιώνουν».

Η διαδικασία της αυτοκαταγγελίας έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι φορολογικές αρχές ασκούν ισχυρή πίεση στους φοροφυγάδες, αγοράζοντας πολλές ηλεκτρονικές λίστες με στοιχεία για τις καταθέσεις Γερμανών πολιτών σε τρίτες χώρες (Ελβετία, Αυστρία κ.ά.).

Ο θεσμός της αυτοκαταγγελίας πέρασε το 2013 στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, όταν ο διάσημος βετεράνος ποδοσφαιριστής Ούλι Χένες δήλωσε κρυμμένα εισοδήματά του για να αποφύγει την ποινική δίωξη. Αργότερα όμως αποδείχθηκε ότι τα αδήλωτα εισοδήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα, και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών για φοροδιαφυγή 28,5 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση του Χένες φαίνεται ότι θορύβησε πολλούς Γερμανούς φοροφυγάδες, με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να αυξηθούν κατά 26.000 οι περιπτώσεις αυτοκαταγγελίας στις φορολογικές αρχές και να τετραπλασιαστούν στη Βαυαρία.

Ανάλογη στρατηγική εγκλωβισμού των φοροφυγάδων επιχειρεί να ακολουθήσει και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη παρέλαβε από τις φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και παρέδωσε για τα περαιτέρω στους οικονομικούς εισαγγελείς λίστα με δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008.

Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,67 δισ. ευρώ) το 2008.

Έχοντας σφίξει τον ελεγκτικό κλοιό, ο Τρ. Αλεξιάδης καλεί τους φοροφυγάδες «να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*