Διπλή εμπλοκή με το ασφαλιστικό

Κρίσιμες παραμέτρους του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό απορρίπτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες. Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αγωνιά για το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το σχέδιο στη Βουλή από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν κατέστη δυνατό να διαμορφωθεί ευρύτερη συναίνεση για την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, περιλαμβάνει πλήθος μέτρων αύξησης των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο να αποτραπεί η γενικευμένη και μεγάλη μείωση των συντάξεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • Αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 2%
  • Διατήρηση όλων των υφιστάμενων φόρων υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, με τη μορφή ενός εθνικού πόρου για το ασφαλιστικό σύστημα
  • Χρηματοδότηση των ταμείων με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις
  • Καθιέρωση ειδικού φόρου για το ασφαλιστικό σύστημα

 

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα συζητούμενα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του συστήματος προσκρούουν στις αντιδράσεις των Θεσμών. Η αύξηση εισφορών απορρίπτεται, ως μέτρο με δυσμενή επίπτωση στην ανάπτυξη, όπως και η διατήρηση των φόρων υπέρ τρίτων ή και η καθιέρωση νέου φόρου για το ασφαλιστικό.

Για τη χρηματοδότηση με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, οι Θεσμοί επίσης διαφωνούν απόλυτα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, τη στιγμή μάλιστα που τα έσοδα αυτής της κατηγορίας θα είναι μικρότερα από τις αρχικές προβλέψεις, δεδομένου του ότι η ανακεφαλαιοποίηση μείωσε δραματικά τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες.

Αν δεν γίνουν δεκτές προτάσεις για την ενίσχυση των εσόδων του συστήματος όμως, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην αναγκαιότητα να περικόψει δραστικά τις συντάξεις, εφαρμόζοντας χαμηλό συντελεστή αναπλήρωσης στον μαθηματικό τύπο επανυπολογισμού. Οι δανειστές προτείνουν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 55%, ενώ η κυβέρνηση θέλει να το ανεβάσει τουλάχιστον στο 65%, καλύπτοντας τη διαφορά με πρόσθετα έσοδα.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές και τη Βουλή πριν αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση, κινδυνεύει να απορριφθεί ακόμη και από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν όλο το βάρος της εξυγίανσης του συστήματος πέσει στο σκέλος των δαπανών, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις συντάξεις.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου όμως δεν κατέστη δυνατό να χαραχθεί κοινή γραμμή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και απορρίφθηκε η πρότασή του να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το ασφαλιστικό, με πρόεδρο τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι αποκλείεται πλέον να τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, που προέβλεπε την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πριν το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να υπάρξει σφοδρή σύγκρουση με την Τρόικα για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, πριν το νομοσχέδιο πάρει την τελική του μορφή.

Έτσι, η Βουλή θα αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό τον Ιανουάριο, στην καλύτερη περίπτωση. Και αν δεν αλλάξει κάτι στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: ψήφος στο ασφαλιστικό ή πτώση της κυβέρνησης…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*