Ελάχιστα έσοδα από ελέγχους σε off shore εταιρείες

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τους πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ως τώρα από ελέγχους σε off shore εταιρείες.

Από τις περίπου 6.000 off shore εταιρίες που είναι αξιοποιήσιμες ελεγκτικά, έχουν ελεγχθεί συνολικά 384 και έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, από τις οποίες οι 321 με βεβαιωμένα ποσά ύψους 94,5 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2014-2015, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών».

«Έχει δοθεί ήδη εντολή από το υπουργείο προς τους ελεγκτές να επικεντρωθούν στις μεγάλες υποθέσεις. Να μη σταματήσουν πουθενά και για οποιονδήποτε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ξεκινήσαμε, έστω και με το λίγο προσωπικό που διαθέτουμε, και το επόμενο διάστημα μπαίνει μπροστά το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχό τους. Δεν θα μείνουν στην τύχη τους αυτές οι υποθέσεις, ενώ θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία τους».

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία του ελεγκτικού μηχανισμού, από προσπάθειες ορισμένων φοροφυγάδων να αποφύγουν τον έλεγχο. «Είχαμε περιπτώσεις να διεξάγονται έλεγχοι σε εταιρίες παρουσία της αστυνομίας, και οι ελεγκτές να οδηγούνται στο αυτόφωρο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από τη φοροδιαφυγή των offshore εταιριών και τόνισε ότι είναι πληγή για την ελληνική οικονομία να διακινείται βρώμικο χρήμα νομότυπα, ενώ την ίδια ώρα το κράτος να ψάχνει κονδύλια μερικών εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*