Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές ασφαλιστικές από τα ομόλογα

[starbox]

Σε ιδανικές επενδύσεις για αύξηση αποδόσεων χαρτοφυλακίων  εξελίσσονται  τα ελληνικά ομόλογα μετά  την τελευταία αξιολόγηση από τους «θεσμούς» και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θέσεις παίρνουν αρκετά hedge funds και ασφαλιστικές εταιρείες  σε ελληνικά ομόλογα μετά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποιήσεων βλέποντας ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες ενόψει ομαλοποίησης της κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο και μελλοντικής επέκτασης του QE  από την ΕΚΤ και στα ελληνικά ομόλογα.  Η σχέση απόδοσης / κινδύνου  διαμορφώνεται πολύ θετικά για τους ξένους επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα αφού η απόδοση του 10ετούς είναι πάνω από 6% και το country risk έχει μειωθεί.  Συνεπώς οι ξένες ασφαλιστικές που θέλουν να συνδυάσουν υψηλά επιτόκια με μειωμένο κίνδυνο έχουν αρχίσει να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα μετά την συμφωνία της 13 Ιουλίου και πολύ περισσότερο μετά το τελευταίο Eurogroup.  Την ίδια στιγμή , η Πορτογαλία εξέδωσε Έντοκα με αρνητικά επιτόκια και δυσανάλογο country risk, τα επιτόκια των 10ετών Ισπανικών είναι στο 1,5% και των Ιταλικών στο 1,2%. Τα γερμανικά 10ετή (bunds) διαπραγματεύονται με επιτόκια της τάξης του 0,5-0,6%  γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα εξυπηρέτησης των συνταξιοδοτικών προιόντων.   Η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει τα επιτόκια των 10ετών στο 6,5% περίπου ενώ ο κίνδυνος πτώχευσης και Grexit έχει μειωθεί.  Συνεπώς θεωρούνται αρκετά καλές αποδόσεις.

Η μείωση του credit risk των ελληνικών ομολόγων θα βοηθήσει στην μείωση των κεφαλαιακών αναπληρώσεων λόγω Solvency II.  Σύμφωνα με πληροφορίες του IW μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κινήσεις βελτίωσης της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία έχουν κυρίως ελληνικά ομόλογα.

QE και για τα ελληνικά ομόλογα

Πιθανότητα μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2016 η ΕΚΤ θα εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πρώτη αξιολόγηση ήδη έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία ώστε σε επόμενη φάση να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Θα ακολουθήσει και η δεύτερη αξιολόγηση των θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και από τα τέλη Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο του 2016 θα ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα ή θα καθοριστεί τότε το ακριβές χρονοδιάγραμμα ένταξης και των ελληνικών ομολόγων στο QE ή πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*