Σε soft επίπεδα τα αντασφάλιστρα

 

[starbox]

 

Σε ήπια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές για τα αντασφάλιστρα το 2015, με την αγορά να μην έχει καταγράψει μεγάλες ζημιές από φυσικές καταστροφές και να χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά κεφαλαίων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών και ο περιορισμός των πρωτασφαλιστών, λόγω του προσανατολισμού της κάλυψης στις μητρικές εταιρείες, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, ευνοώντας σε μια δύσκολη συγκυρία τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντίνα Καπετανάκη, Deputy CEO της Matrix: «Μία από τις τάσεις που καταγράφεται στην αντασφαλιστική αγορά είναι η μεγάλη επάρκεια κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα των πολύ καλών αποτελεσμάτων που έχουν καταγράψει οι αντασφαλιστικές εταιρείες και σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών.

Στη διεθνή αγορά έχει επίσης παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το κομμάτι των συγχωνεύσεων, καθώς οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί αναζητούν συμφωνίες συνεργασίας, ενώ σημαντική είναι και η εμφάνιση νέων αντασφαλιστικών παικτών.

Τα αντασφάλιστρα δείχνουν να διατηρούνται και μέσα στο 2016 σε soft επίπεδα, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με τον μέσο όρο του ποσοστού μείωσης μέσα στο επόμενο έτος».

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν πως και το 2016 τα αντασφάλιστρα θα είναι μειωμένα. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κύριος Αλέξανδρος Τέρνερ, managing director της Carpenter Turner, «την τελευταία πενταετία, λόγω της συγκυρίας των αφενός πολύ καλών αποτελεσμάτων των αντασφαλιστικών εταιρειών (λόγω απουσίας φυσικών καταστροφών) και αφετέρου της ανάγκης επένδυσης/διοχέτευσης κεφαλαίων από τα capital markets στην αντασφάλιση, η αγορά αντασφάλισης βιώνει μια συνεχή πτωτική πορεία. Στη μείωση του κόστους αντασφάλισης σπουδαίο ρόλο έχει διαδραματίσει και η στρατηγική πολλών πολυεθνικών εταιρειών που έχουν “κεντροποιήσει” την αγορά αντασφάλισης. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη αντασφάλισης σε τοπικό επίπεδο έχει μειωθεί αρκετά, την ίδια στιγμή που η προσφορά αυξάνεται. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τις πιο πάνω σκέψεις, αναμένουμε η αγορά μας να κινηθεί πτωτικά –προς όφελος των πελατών μας– και στο ερχόμενο renewal season».

 

Το μέλλον του κλάδου

 

Με την οδηγία Solvency II να τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2016 και τις ασφαλιστικές εταιρείες να προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν σε όσα ορίζονται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι αντασφαλιστικές αποτελούν έναν βασικό πυλώνα στήριξης των ασφαλιστικών εταιρειών παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες, εξειδίκευση και νέα εργαλεία. Σύμφωνα με τον κύριο Αλέξανδρο Τέρνερ: «Το μέλλον της αγοράς αντασφάλισης στην Ελλάδα θα κριθεί από τον ρυθμό μείωσης της εγχώριας ανάγκης αντασφάλισης. Εξωγενείς παράγοντες, όπως φυσικές καταστροφές, παίζουν αναμφίβολα σπουδαίο ρόλο στην αγορά μας. Καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η πλατφόρμα ReBid της Guy Carpenter, αναμένεται να “εκσυγχρονίσουν” την αγορά, προσφέροντας απόλυτη διαφάνεια και αποτέλεσμα για τους πελάτες μας. To ReBid είναι μια πλατφόρμα αντασφαλιστικής δημοπρασίας, με την οποία οι πελάτες μας μπορούν να τοποθετήσουν τις συμβάσεις τους στην “απόλυτα” χαμηλότερη τιμή.

Την περίοδο που διανύουμε, υπάρχει υπερπροσφορά κεφαλαίων προς επένδυση ενώ ταυτόχρονα οι τομείς που δύνανται να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις όλο και συρρικνώνονται. Η αντασφάλιση, λόγω της διασποράς, προσφέρει ακόμη μια αρκετά πιο ελκυστική και εναλλακτική λύση από αυτήν των capital markets».

Μέσα από τις επιταγές του κανονιστικού πλαισίου, του νέου τρόπου λειτουργίας της αγοράς και της διαχείρισης του κινδύνου, τα μέχρι τώρα δεδομένα θα μεταβληθούν και θα προκύψουν συνεργασίες και διαδικασίες εξυγίανσης των εταιρειών. «Η ενισχυμένη εποπτεία, κυρίως από την εφαρμογή της Solvency II, η οποία θα αναγάγει την αγαστή διαχείριση κινδύνου σε ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα από ό,τι ήδη είναι, αποτελεί ίσως και τον σημαντικότερο παράγοντα που θα πυροδοτήσει μια σειρά συγχωνεύσεων ή/και ευρύτερης αναζήτησης συνεργασιών, με στόχο να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και μεγαλύτερο όφελος για τις εταιρείες του κλάδου. Παράλληλα, η τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδος θα αποτελέσει μονόδρομο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Οι διεθνείς αγορές –στην πλειοψηφία τους– ήδη χρησιμοποιούν το internet, τα κινητά τηλέφωνα, τα social media και όλες τις διαθέσιμες, προηγμένες τεχνολογικά μεθόδους, για να προωθήσουν ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι επομένως προφανές ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν –αν δεν το έχουν ήδη κάνει– ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα είναι να ακολουθήσουν τις διεθνείς τάσεις» αναφέρει η κυρία Κωνσταντίνα Καπετανάκη.

 

 

Οι τάσεις στα κεφάλαια και τις συμβάσεις

Τα εναλλακτικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στον κλάδο έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή αγορά –και πολύ πιο περιορισμένα την εγχώρια– πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές στα αντασφάλιστρα. Όπως τονίζει η κυρία Κ. Καπετανάκη, «η «είσοδος των κεφαλαίων αυτών στη διεθνή αντασφαλιστική σκηνή τα τελευταία χρόνια ενέτεινε τον ανταγωνισμό. Αυτή η υπερπροσφορά κεφαλαίων είχε σαν αποτέλεσμα τη συμπίεση του αντασφαλιστικού κόστους διεθνώς, προς όφελος φυσικά των ασφαλιστικών εταιρειών». Όπως προσθέτει: «Λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων των αντασφαλιστών, κυριαρχεί η πτωτική τάση των τιμών, η αυξητική πορεία των προμηθειών των αναλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση του λεγόμενου capacity, της χωρητικότητας δηλαδή των συμβάσεων, καθώς και η εκτεταμένη βελτίωση των συμβατικών όρων».

Αναφερόμενος στα εναλλακτικά κεφάλαια, ο κύριος Α. Τέρνερ επεσήμανε ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αντασφαλιστική αγορά, ωστόσο η ελληνική αγορά, λόγω μεγέθους, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει τέτοιου είδους κεφάλαια, όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα Parametric Catastrophe Bonds.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η εισροή αυτή έχει αφήσει την Ελλάδα ανεπηρέαστη, αφού παραδοσιακοί αντασφαλιστές που “εκτοπίζονται” από τα εναλλακτικά κεφάλαια διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους σε αγορές σαν της Ελλάδας. Έτσι επηρεαζόμαστε έμμεσα».

Αν και ο βαθμός μείωσης της τιμής ή και καλυτέρευσης των όρων εξαρτάται από τα γηγενή χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών εταιρειών, ο κύριος Τέρνερ αναφέρει ότι η αντασφαλιστική αγορά και το ερχόμενο renewal season θα είναι soft, και ως εκ τούτου οι ασφαλιστικές αγορές θα καρπωθούν το όφελος.

 

Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

Τις ανάγκες που καταγράφονται στον τομέα των υπηρεσιών εξηγούν οι κ.κ. Κ. Καπετανάκη και Αλέξανδρος Τέρνερ. Όπως αναφέρει η κυρία Καπετανάκη: «Είναι αναγκαία η προσαρμογή των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών μας στις μεταβαλλόμενες και πολύ ουσιαστικές πλέον ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ακράδαντα πως όταν μια εταιρεία καταφέρει να μεταφέρει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε μη τιμολογιακό επίπεδο και να δώσει στον πελάτη της αυτό που χρειάζεται, τη στιγμή που το χρειάζεται, τότε η επιτυχία της είναι δεδομένη. Όμως, μόνο αν συμβαδίσουμε με τις αλλαγές και αναπτύξουμε καινοτόμα προϊόντα, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια σειρά από υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και λύσεις που θα χαρακτηρίζονται από την αποτελεσματικότητα και την επάρκειά τους, και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Από την πλευρά του, ο κύριος Τέρνερ τονίζει: «Σαφώς υπάρχει πάντα η ανάγκη για νέα και ρηξικέλευθα προϊόντα. Πιστεύουμε πως η αντασφάλιση πλέον διαδραματίζει και “ασφαλιστικό” ρόλο, υπό την έννοια της ανάπτυξης νέων συμβολαίων. Ειδικότερα, βλέπουμε την ανάγκη γεφύρωσης αντασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων».

 

Ανταγωνισμός, Solvency και οικονομική ύφεση

 

Περιγράφοντας την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη συνθέτουν και που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου, ο κύριος Α. Τέρνερ αναφέρει: «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διανύει και εκείνη με τη σειρά της μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού, του οποίου το όφελος καρπώνεται ο ελληνικός λαός. Πιστεύουμε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ελπίζουμε η Πολιτεία, με τον θεσμικό ρόλο της, να επιτελέσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον όσον αφορά τη “διαφήμιση” των ωφελειών της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και να διασφαλίσει όσον το δυνατόν καλύτερα τη φερεγγυότητα των εταιρειών».

Από την πλευρά της, η κυρία Κ. Καπετανάκη αναφέρει: «Οι δυσμενείς εξελίξεις των τριών τελευταίων χρόνων είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά, κάτι απολύτως φυσιολογικό για έναν κλάδο του οποίου το αντικείμενο είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία τόσο των μάκρο όσο και των μικροοικονομικών μεγεθών. Η αρχική μνημονιακή “προσαρμογή”, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της μικρής φοροελάφρυνσης για τα ασφάλιστρα ζωής και υγείας, αποτέλεσε απλώς την κορυφή του παγόβουνου της μεγάλης ύφεσης, που κορυφώθηκε με την πρόσφατη επιβολή του capital control.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εταιρείες επέδειξαν αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα, προχώρησαν άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές που θωράκισαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, έθεσαν σε λειτουργία όλα σχεδόν τα διαθέσιμα κανάλια προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους και, το κυριότερο, λανσάρισαν προϊόντα με τιμολογιακές πολιτικές που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και επιτρέπουν σε σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων πολιτών πρόσβαση στο αγαθό της ασφάλισης.

Για το 2016, αναμένουμε οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της διεθνούς αγοράς και να προβούν σε ριζική αναμόρφωση του χάρτη των ασφαλειών μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς ο κλάδος σύντομα θα εισέλθει στην τελική ευθεία για την αναζήτηση των κεφαλαίων που απαιτεί το Solvency II».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*