ΤτΕ: Προληπτική παρέμβαση για την κάλυψη κεφαλαιακών υποχρεώσεων

Μπλόκο στη μερισματική πολιτική των εταιρειών που εμφανίζουν ακάλυπτα αποθέματα έβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διατηρήσει στα… ταμεία τους κεφάλαια τα οποία θα στηρίξουν την φερεγγυότητά τους.

Η Εποπτική Αρχή έχει ζητήσει από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες να θέσουν σε προτεραιότητα την κάλυψη των κεφαλαιακών τους υποχρεώσεων και εν συνέχεια να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για τις εταιρείες προηγούνται οι μελλοντικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους και έπονται οι… υποχρεώσεις που «επιθυμούν» να αναλάβουν έναντι των μετόχων τους.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι, το μέτρο αυτό προβλέπεται από το Solvency II και υπό αυτή την έννοια θα ετίθετο σε ισχύ από το 2016, ωστόσο όμως, προκειμένου η Τράπεζα της Ελλάδος να προλάβει περιπτώσεις εταιρειών που θα θελήσουν να… φυγαδεύσουν κεφάλαια στους μετόχους τους στο παρά πέντε της εφαρμογής του νέου αυστηρού εποπτικού πλαισίου, επέβαλε το μέτρο νωρίτερα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, ο επόπτης είχε εντοπίσει περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν επέστρεψαν στους μετόχους τους κεφάλαια τη στιγμή που εμφάνιζαν ανοίγματα στα αποθέματά τους και γι΄ αυτό έκρινε σκόπιμο να παρέμβει ρυθμιστικά υπέρ των ασφαλισμένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*