ΧΑ: «Τρενάκι του τρόμου» με την ανακεφαλαιοποίηση

Η αναμενόμενη διάθεση των νέων τραπεζικών μετοχών σε τιμή μοναδικής ευκαιρίας φέρνει ακραίες πιέσεις, αλλά υπάρχουν και καλά νέα που δεν έχουν προεξοφληθεί.

Δεμένη στο «τρενάκι του τρόμου» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι ξένοι διαχειριστές ξεπουλούν τραπεζικές μετοχές ακόμη και σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα τιμών, περιμένοντας να αγοράσουν ακόμη φθηνότερα τους νέους τίτλους, που θα διατεθούν με ιδιωτικές τοποθετήσεις μέσω Λονδίνου.

Η –εκτός δραματικού απροόπτου– επιτυχής ολοκλήρωση της νέας άσκησης ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών κρύβει ένα… κοινό μυστικό, που είναι γνωστό στους παράγοντες της αγοράς πολύ πριν κλείσουν τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις κεφαλαίου και ανακοινωθούν οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών: οι νέοι τίτλοι των τραπεζών θα διατεθούν στους ιδιώτες στις χαμηλότερες τιμές όλων των εποχών. Τόσο χαμηλές, ώστε οι επενδυτές που θα τις αποκτήσουν –στην πλειονότητά τους funds με έντονα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά– να έχουν εκ των προτέρων εξασφαλισμένες σημαντικές υπεραξίας, εφόσον βεβαίως δεν επιβεβαιωθεί κάποιο εντελώς ακραίο, και πάντως μη αναμενόμενο, σενάριο νέας εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα, ρήξης με τους δανειστές και εξόδου από την ευρωζώνη.

Η πεποίθηση των ξένων διαχειριστών ότι οι νέες τραπεζικές μετοχές αποτελούν μια σπάνια επενδυτική ευκαιρία είχε ευρύτερες συνέπειες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά και μη τραπεζικά blue chips. Επενδυτικά χαρτοφυλάκια «ξεφόρτωσαν» όχι μόνο μεγάλες ποσότητες τραπεζικών μετοχών, για να χρηματοδοτήσουν αγορές τίτλων από τις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και εξωτραπεζικά χαρτιά μεγάλης εμπορευσιμότητας (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil κ.ά.), προκειμένου να αντλήσουν και από αυτά ρευστότητα για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Στον τραπεζικό κλάδο όμως οι εβδομαδιαίες απώλειες «ζαλίζουν»: ο δείκτης FTSE των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βυθίστηκε στις 121,24 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 24,5%. Μόλις στις 3 Νοεμβρίου, ο ίδιος δείκτης είχε «τραβηχτεί» στις 224,65 μονάδες και από αυτό το σημείο οι απώλειες ξεπερνούν το 46%. Σε σχέση με το υψηλό της 4ης Ιουνίου (551,17), όταν η αγορά περίμενε να κλείσει ομαλά η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας, οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη FTSE φθάνουν το 78%.
Ο Γενικός Δείκτης «προσγειώθηκε» την Παρασκευή στις 652,61 μονάδες, διασπώντας πτωτικά όσους Κινητούς Μέσους Όρους (30, 50 ημερών) βρέθηκαν μπροστά του. Η τεχνική ανάλυση, με όση αξιοπιστία μπορεί να έχει σε μια αγορά με τις ιδιαιτερότητες του ΧΑ, υποδεικνύει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη η πτώση πριν εκδηλωθεί μια ανοδική αντίδραση.

Πέρα από τεχνικές προσεγγίσεις, πάντως, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, τις οποίες ώς τώρα η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει, καθώς παραμένει παγιδευμένη στην τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση: τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ (γ’ τριμήνου) ξάφνιασαν θετικά, δείχνοντας ότι η οικονομία είχε πολύ μεγαλύτερη αντοχή στα capital control από το αναμενόμενο. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να συμπιέζονται (του 10ετούς έπεσε στο 7,25%, από 7,46% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ του 6ετούς έχει μειωθεί κάτω από 6%), αντανακλώντας την εκτίμηση των διαχειριστών κεφαλαίων ότι η Ελλάδα άφησε τα χειρότερα πίσω της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*