Το σχέδιο για αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων

Νώντα Χαλδούπη

Την έγκριση των θεσμών περιμένει η κυβέρνηση για το νέο σχέδιο φορολόγησης των ενοικίων, που θα πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή, ώστε να καλυφθεί η σχετική μνημονιακή υποχρέωση.
Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει δύο άξονες:
1. Σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, προτείνεται να καταργηθεί μεν η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ποσών στην εφορία, αλλά να καθιερωθεί η επιβολή φόρου κατά το χρόνο είσπραξης των μισθωμάτων και όχι κατά το χρόνο γέννησης του δικαιώματος είσπραξης, όπως προβλέπεται σήμερα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η επιβάρυνση ιδιοκτητών με φόρους για μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει.
2. Για την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια, που αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές να έχει μόνο δύο κλιμάκια (13% και 35%), το νέο σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης με περισσότερα «σκαλοπάτια», ώστε να κατανεμηθούν δικαιότερα οι επιβαρύνσεις, χωρίς να αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί (200 εκατ. ευρώ ετησίως). Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 5%, για ετήσια εισοδήματα από ενοίκια έως 3.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*