Οργανώνεται κύμα αντίδρασης για την άρση των capital controls

[starbox]

Το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμένη δράση προκειμένου για την άρση των capital controls όλων των χρηματοοικονομικών φορέων (Τραπεζών, Ασφαλιστικών και Διαμεσολαβούντων, Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και Χρηματιστών) είναι αρκετά πιθανό μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του I.W υπάρχουν πλέον δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδα προκειμένου να πειστεί το Υπουργείο Οικονομίας να προωθήσει το αίτημα της άρσης των capital controls.

Εάν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών εξελιχθούν θετικά τότε ουσιαστικά δεν θα υφίσταται κανένας πρακτικός λόγος για την διατήρηση των capital controls. Ενδεχομένως να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό ώστε να περιορίζουν τις μεγάλες ημερήσιες εκροές κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Στελεχών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΣΑΕ) τονίστηκε ότι τα capital controls που κρίθηκαν αναγκαία στη συγκεκριμένη συγκυρία του α’ εξαμήνου, επιδρούν πλέον αρνητικά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε μία μάλιστα περίοδο που προετοιμάζεται για την πλήρη εφαρμογή της αυστηρότατης ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II, που απαιτεί μεταξύ άλλων περισσότερα κεφάλαια από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Η αδυναμία πώλησης νέων προϊόντων unit linked έχει αρνητικές συνέπειες στα παραγωγικά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στο ζήτημα των επενδύσεων καθώς λόγω των capital controls παρεμποδίζεται η ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*