Tα capital controls επηρέασαν την ασφαλιστική παραγωγή 9μηνου

[starbox]

Η υποχώρηση της παραγωγής εννεαμήνου 2015 κατά 3,6% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο μπορεί να ειδωθεί από δύο πλευρές. Η πρώτη είναι ότι σαφώς επηρεάστηκε το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου από τα capital controls και την τραπεζική αργία χάνοντας την θετική μεταβολή που υπήρχε μέχρι τότε (α’ εξάμηνο ) ενώ η δεύτερη οπτική είναι ότι ουσιαστικά η αρνητική αυτή μεταβολή είναι αρκετά μικρή και ανατρέψιμη.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η φορολογική ‘καταιγίδα’ από τον Σεπτέμβριο 2015 θα δυσκολέψει την επιστροφή σε θετικό κλίμα. Tα capital controls άλλαξαν την τάση στην ασφαλιστική αγορά τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Τον μήνα Σεπτέμβριο του 2015, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, παρατηρείται μεγάλη μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων Ζωής (- 18,6%), οφειλόμενη κυρίως στην μείωση της παραγωγής του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (-49,5%). Αντίθετα, οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν αύξηση (+7,7%), οφειλόμενη στην θετική πορεία αρκετών κλάδων το Σεπτέμβριο, όπως του Πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως (+24,8%), Γενικής αστικής ευθύνης (+23,7%), Λοιπών ζημιών (+14,5%) και Αστικής ευθύνης οχημάτων (+2,5%).
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2015 που διαπιστώνεται αύξηση των ασφαλίσεων κατά Ζημιών σε μηνιαία βάση (είχε προηγηθεί αύξηση κατά 2,1% τον Ιούνιο).

Ακολουθεί η μελέτη της ΕΑΕΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*