ΣΕΣΑΕ λογότυπο

ΣΕΣΑΕ: Άμεση η ανάγκη χαλάρωσης των capital controls

Η ασφαλιστική αγορά χειρίστηκε αποτελεσματικά τις άμεσες επιπτώσεις των capital controls (καταβολή ασφαλίστρων, αντασφαλίστρων, αποζημιώσεων), παραμένουν, όμως σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσει άμεσα η Πολιτεία προκειμένου να επανέλθει η κανονική λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που εμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής και έχουν «παγώσει» την πώληση νέων ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked).

Αυτό ήταν το μήνυμα που συνόψισε, ο Πρόεδρος, κ. Ε. Μοάτσος, από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών, με θέμα : «Οι επιπτώσεις των capital controls στην ασφαλιστική αγορά».

Προσκεκλημένοι του Συνδέσμου για να αναλύσουν τις απόψεις τους πάνω στο ζήτημα ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Μαζαράκης, Πρόεδρος Επιτροπής Ζωής, Υγείας και Συντάξεων, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Τζέραλντ Τέρνερ, Πρόεδρος, Carpenter Turner.

Οι ομιλητές τόνισαν πως τα capital controls που κρίθηκαν αναγκαία στη συγκεκριμένη συγκυρία, επιδρούν αρνητικά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε μία μάλιστα περίοδο που προετοιμάζεται για την πλήρη εφαρμογή της αυστηρότατης ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II, που απαιτεί μεταξύ άλλων περισσότερα κεφάλαια από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία πώλησης νέων προϊόντων unit linked έχει αρνητικές συνέπειες στα παραγωγικά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στο ζήτημα των επενδύσεων καθώς λόγω των capital controls παρεμποδίζεται η ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της σταθερότητας και της ανάπτυξης και όχι περιορισμοί που συντηρούν και βαθαίνουν την ύφεση. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα επιτρέψει στην ασφαλιστική αγορά να επανέλθει σταδιακά σε φυσιολογική λειτουργία, επιτελώντας τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*