Αντιδρούν οι γιατροί στους νέους στόχους γενοσήμων – Τι διευκρινίζει η ΗΔΙΚΑ

Εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που χαρακτήρισε πρόχειρη και αιφνιδιαστική τη σχετική Υπουργική Απόφαση, αντιδρώντας κυρίως στα υψηλά πρόστιμα που περιμένουν όσους γιατρούς αποτύχουν να επιτύχουν τους στόχους (εδώ), πολλοί είναι οι γιατροί που εξαπολύουν βέλη εναντίον της απόφασης του Υπουργείου.
Πέραν της απώλειας του βασικού χαρακτηριστικού της ιατρικής πρακτικής που αφορά στην επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού οφέλους για τον ασθενή, οι περισσότεροι γιατροί τονίζουν ότι είναι παράλογο να πέφτει στον κλάδο το βάρος της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, όταν στη συνταγή αναγράφεται δραστική ουσία. Αρκετοί, δε, σημειώνουν πως η τελική επιλογή φαρμάκου γίνεται στο φαρμακείο και άρα ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι σημαντικός.
Ο ορθοπεδικός Ι. Κωνσταντινίδης, από τη Θεσσαλονίκη, μέλος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ απηύθυνε ερώτημα προς την ΗΔΙΚΑ.
Ο γιατρός υπενθυμίζει ότι μέσα στο 2015 η ΗΔΙΚΑ είχε αποστείλει στους γιατρούς στατιστικά της συνταγογράφησης του καθενός και άρα ο φορέας πρέπει να διαθέτει κάποιου είδους στατιστικό αρχείο για τη συνταγογραφική συμπεριφορά του κάθε γιατρού.
Έτσι, «από τη στιγμή που ο γιατρός δεν επιλέγει εμπορική ονομασία αλλά δραστική, βάση ποιου κριτηρίου προκύπτουν τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία; Αν ο ιατρός επιλέξει δραστική ουσία αναζητώντας την σύμφωνα με την εμπορική ονομασία ενός γενοσήμου φαρμάκου και στη συνέχεια ο φαρμακοποιός πουλήσει το πρωτότυπο φάρμακο, τι θα σημειωθεί ως στατιστικό στοιχείο; Θα σημειωθεί πως τελικά ο ιατρός συνταγογράφησε πρωτότυπο φάρμακο (αυτό πούλησε ο φαρμακοποιός) η γενόσημο (αυτό επέλεξε στην αναζήτηση ο ιατρός); Θα είναι άδικο να κατηγορείτε τον ιατρό που επιλέγει γενόσημα αλλά τελικά ο φαρμακοποιός πουλάει πρωτότυπα», σημειώνει.
Η απάντηση της ΗΔΙΚΑ
Λακωνική ήταν η απάντηση της ΗΔΙΚΑ στο ερώτημα του κ. Κωνσταντονίδη.
Όπως εξηγεί, «οι στόχοι γενοσήων υπολογίζονται με βάση το φάρμακο που επέλεξε ο ιατρός προκειμένου να καθορίσει τη δραστική ουσία που επιθυμεί να συνταγογραφήσει και όχι με βάση το φάρμακο που τελικά εκτέλεσε ο φαρμακοποιός».

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*