Τριπλό μήνυμα στην εκδήλωση της διαμεσολάβησης

Με τριπλό μήνυμα:  την άμεση συνεργασία κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης, την αποκατάσταση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και την απλοποίηση των αδικαιολόγητων δυσχερειών στο επάγγελμα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ολοκληρώθηκε η 3η ετήσια συνάντηση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στην οποία προσήλθαν και την παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα του κλάδου καθώς και περισσότεροι από 2500 ιντερνετικοί θεατές που συμμετείχαν μέσω «live streaming».

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πειραιά συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών και θεσμικών φορέων της διαμεσολάβησης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ι. Μώραλης ο οποίος εκφράστηκε θετικά για την ιδιωτική ασφάλιση και τόνισε ότι ο κλάδος επιτελεί κοινωνικό λειτούργημα. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο  πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου  τονίζοντας ότι ο  κλάδος που απασχολεί 25 χιλιάδες άτομα, είναι η άμεση και αποτελεσματική λύση για να στηριχθεί το εξασθενημένο κοινωνικό σύστημα συντάξεων και υγείας. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σωστό θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν τρία θεματικά πάνελ που αφορούσαν: α) τον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά η εφαρμογή της Solvency , β) το νέο σύστημα επαναπιστοποίησης των διαμεσολαβητών και γ) τη θέση της ιδιωτικής ασφάλισης στο μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

 

Στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης της διαμεσολάβησης οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων χαιρέτισαν την εκδήλωση και πραγματοποίησαν σύντομες τοποθετήσεις που έχουν ως εξής:

Ε.Ε.Α

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί και θα υποβληθεί υπόμνημα που θα ζητείται να απαγορευθεί η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες», αναφέρθηκε σε αθέμιτο ανταγωνισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία και παίρνουν μερίδια από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει και στην Ελλάδα να προχωρήσει το κράτος σε προσαρμογές ώστε να ισχύσει για την ιδιωτική ασφάλιση ότι και στις άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς ο κλάδος αποτελεί μέρος της ανάπτυξης μιας χώρας και συμβάλλει στην οικονομία και τη στήριξη της κοινωνίας και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να σχεδιαστεί η συνεργασία της με το δημόσιο τομέα».

ΕΕΘ

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε. Θεσσαλονίκης  κ. Μιχάλης Ζορπίδης,  έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας -όλων των συντελεστών του κλάδου  –ασφαλιστών-διαμεσολαβητών-εποπτείας- προκειμένου η αγορά να μπορέσει να λειτουργήσει σοβαρά, υπεύθυνα προς όφελος όλων. Αναφέρθηκε στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο δημόσιο σύστημα και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κλάδου ο οποίος έχει αποδώσει 13 δις αποζημιώσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μερελή που έγιναν στο  πλαίσιο της εκδήλωσης.

ΕΕΠ

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος επισήμανε ότι ¨η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια μεγάλη ανάγκη για τον καθένα, και πρέπει να γίνει αντιληπτό από το κράτος ώστε να αξιοποιηθεί ο κλάδος και να προσφέρει εκτός από ασφαλιστικές καλύψεις και θέσεις εργασίας σε νέους που μπορεί να εισαχθούν στο επάγγελμα».  Ανάλογα, και ο κ. Κώστας Μαρκουλιδάκης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση η οποία απαιτεί ενεργοποίηση των δυνάμεων της ασφαλιστικής αγοράς και δράσεις δυναμικές.

ΕΑΔΕ

Την αφύπνιση των αρμοδίων και την κινητοποίηση των δυνάμεων προς όφελος της κοινωνίας της οικονομίας και του κλάδου ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Γιώργος Καραβίας λέγοντας ότι το κοινωνικό σύστημα έχει πτωχεύσει και όσο πιο γρήγορα γίνουν κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας τόσο καλύτερα θα είναι για όλους».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης-επανεκπαίδευσης- και πιστοποίησης ζήτησαν μέσω των αναφορών τους η κυρία Δήμητρα Λύχρου πρόεδρος της ΕΕΑΕ,  και ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ αποκαλύπτοντας στο κοινό ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες χρήζουν βελτίωσης, η οποία και θα ζητηθεί από την ΔΕΙΑ προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η επανεκπαίδευση των διαμεσολαβητών.

 

 

Τα πάνελ της εκδήλωσης:

– Στο 1ο ΠΑΝΕΛ: ΘΕΜΑ «Solvency – Επιπτώσεις στους Aσφαλιστικούς Διαμεσολαβητές» συμμετείχαν οι κ.κ. Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος DAS HELLAS, Όλγα Νικολαίδη, Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Α.Δ., Παναγιώτης Λελεδάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Α.Σ., Έλπη Καράμπαλη, Υποδιευθύντρια KPMG, Δέσποινα Ξενάκη, Leader DΕLLOITTE. Συντονιστής: κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Insurance World

– Στο 2ο ΠΑΝΕΛ: ΘΕΜΑ «Εκπαίδευση και Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβούντων» συμμετείχαν οι κ.κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια Ε.Α.E.Ε. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ε., Δημήτριος Γαβαλάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Σ.Α.Σ. Νικόλαος Ζάχος, Διευθυντής Δικτύου Πωλήσεων ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Βλάσσης Γαδ, Διεύθυνση Εκπαίδευσης EUROLIFE. Συντονιστής : κ. Ιωάννης Βερμισώ, Δημοσιογράφος “INSURANCE-EEA”

– Στο 3ο ΠΑΝΕΛ: ΘΕΜΑ «Εξελίξεις στην Ασφαλιστική Αγορά :Ταμπού & Ανάγκη» συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, Πρώην Υπουργός κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος EUROLIFE κ. Παναγιώτης Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος GENERALLI κ. Δημήτριος Μαζαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος METLIFE κ. Γεώργιος Καραβίας, Πρόεδρος Ε.Α.Δ.Ε. και Σ.Ε.Μ.Α. κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος Π.Ο.Α.Δ. κα Eυγενία Τζώρτζη, Δημοσιογράφος “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” κ. Στέφανος Κοτζαμάνης, Δημοσιογράφος “EURO2DAY” κα. Αμαλία Κάντζου, Δημοσιογράφος.
Συντονιστές: κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος “MEGA” και κ. Δημήτριος Ρουχωτάς, Εκδότης “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*