3ο Ραντεβού της διαμεσολάβησης: “Ιδιωτική Ασφάλιση: Ταμπού ή ανάγκη”

[starbox]

Στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, παρουσία εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς, της διαμεσολάβησης, θεσμικών οργάνων, φορέων και ανθρώπων της πολιτείας πραγματοποιήθηκε χτες το 3ο ραντεβού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου στην λειτουργία της αγοράς, τα σημεία που πρέπει να επανεξατεστούν σχετικά με την την επαναπιστοποίηση των διαμεσολαβητών και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν τα κεντρικά ζητήματα που αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες στα πάνελ. Περισσότεροι από 400 ήταν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενώ χιλιάδες το παρακολούθησαν μέσω live streaming.

Αναγκαία χαρακτήρισε τη σύμπλευση της πολιτείας, των ασφαλιστικών εταιρειών και της διαμεσολάβησης, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Η ιδιωτική ασφάλιση όπως είπε αποτελεί μέρος της ανάπτυξης μιας χώρας και συμβάλλει στην οικονομία και τη στήριξη της κοινωνίας και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να σχεδιαστεί η συνεργασία τηςμε το δημόσιο τομέα. Ο πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε επίσης και στον ανταγωνισμό που προέρχεται από τα τραπεζικά δίκτυα καθώς και από συνεργασίες με επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με την ασφαλιστική αγορά, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί στις τράπεζες να πουλούν ασφαλιστικά προιόντα.

Ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του ΕΕ Θεσσαλονίκης, μίλησε για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο δημόσιο σύστημα και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κλάδου. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο κλάδος έχει συμβάλλει με 13 δις αποζημιώσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και μέσω των διαμεσολαβητών να ενδυναμώσει τη σχέση της με τους καταναλωτές, Για τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μίλησε και ο κ. Γεώργιος Μπενέτος. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαία για την κοινωνία και θα πρέπει να υπάρξει η ανάπτυξη ενός μοντέλου ΣΔΙΤ όπως και στο εξωτερικό.
Στη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης συμπληρωματικό στο συνταξιοδοτικό μοντέλο και το διάλογο που πρέπει να ανοίξει για το δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης μίλησε επίσης για την έλευση της Solvency II και τις αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία των εταιρειών και των διαμεσολαβούντων αλλά και την ανάγκη να υπάρξει σωστό θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

«Ο κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια, διαφάνεια και φερεγγυότητα, παρέχοντας συνταξιοδοτικά προγράμματα σε εκατομμύρια ανθρώπους πανευρωπαικά» είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ, Γ. Καραβίας προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση από την ελληνική πολιτεία για τους πολίτες.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνεο κ. Ιωάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά τόνισε τη σημασία του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και της προσφοράς της. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Κώστας Μαρκουλιδάκης από το ΕΕΠ και ο κ. Κυριάκος Μερελής από το ΕΕΘ.

Τα πάνελ της εκδήλωσης:

– Στο 1ο ΠΑΝΕΛ: ΘΕΜΑ «Solvency – Επιπτώσεις στους Aσφαλιστικούς Διαμεσολαβητές» συμμετείχαν οι κ.κ. Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος DAS HELLAS, Όλγα Νικολαίδη, Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Α.Δ., Παναγιώτης Λελεδάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Α.Σ., Έλπη Καράμπαλη, Υποδιευθύντρια KPMG, Δέσποινα Ξενάκη, Leader DΕLLOITTE. Συντονιστής: κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Insurance World

– Στο 2ο ΠΑΝΕΛ: ΘΕΜΑ «Εκπαίδευση και Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβούντων» συμμετείχαν οι κ.κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια Ε.Α.E.Ε. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ε., Κέλλυ Χατζηδημητρίου, Νομική Σύμβουλος Ε.Α.Ε.Ε. Δημήτριος Γαβαλάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Σ.Α.Σ. Νικόλαος Ζάχος, Διευθυντής Δικτύου Πωλήσεων ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Βλάσσης Γαδ, Διεύθυνση Εκπαίδευσης EUROLIFE. Συντονιστής : κ. Ιωάννης Βερμισώ, Δημοσιογράφος “INSURANCE-EEA”

– Στο 3ο ΠΑΝΕΛ: ΘΕΜΑ «Εξελίξεις στην Ασφαλιστική Αγορά :Ταμπού & Ανάγκη» συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, Πρώην Υπουργός κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος EUROLIFE κ. Παναγιώτης Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος GENERALLI κ. Δημήτριος Μαζαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος METLIFE κ. Γεώργιος Καραβίας, Πρόεδρος Ε.Α.Δ.Ε. και Σ.Ε.Μ.Α. κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος Π.Ο.Α.Δ. κα Eυγενία Τζώρτζη, Δημοσιογράφος “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” κ. Στέφανος Κοτζαμάνης, Δημοσιογράφος “EURO2DAY” κα. Αμαλία Κάντζου, Δημοσιογράφος.
Συντονιστές: κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος “MEGA” και κ. Δημήτριος Ρουχωτάς, Εκδότης “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ”

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και η ΕΑΔΕ . Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της εκδήλωσης υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 μοναδικοί επισκέπτες και κατά τη λήξη της εκδήλωσης περισσότεροι από 2.500.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*