“Πικρές” για τους Φαρμακοποιούς οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό – Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία

Σύμφωνα με τις πληροφοριες του Virus, η συμφωνία Αριστοτέλους και Θεσμών είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών και επεφυλάσσει δυσάρεστες εξελίξεις για τους φαρκακοποιούς.
Συγκεκριμένα, ακόμη και το σενάριο της διασφάλισης πως βασικός μέτοχος στα φαρμακεία, κατά 51%, θα πρέπει να είναι Φαρμακοποιός δεν υπάρχει κάν στην ατζέντα της συζήτησης, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα (εδώ). Συγκεκριμένα, πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν ήθελαν καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο, επιδιώκοντας πλήρη απελευθέρωση, χωρίς ποσοστιαίες προϋποθέσεις, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Ωστόσο, θα πρέπει να επαναλάβουμε πως η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, καθώς συζητούνται ακόμη σε ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι μέτοχοι και με τι ποσοστά. Κpατά συνέπεια δεν έχει κλείσει και το ποσοστό συμμετοχής φαρμακοποιών στην επιχείρηση.
Επιδίωξη, όμως, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν και είναι οι όποιες δραστικές αλλαγές να μην γίνουν άναρχα και ανεξέλγκτα.
Σκληρή αντίδραση των Φαρμακοποιών
Ετοιμοπόλεμος εξήλθε της συνάντησης νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλογου (ΠΦΣ), Κ. Λουράντος και έσπευσε στα γραφεία του ΠΦΣ για τη συνέχιση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν για τους Φαρμακοποιούς “ιαχές πολέμου”.
Σε πρώτη φάση, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 14.30, οι Φαρμακοποιοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου το ΔΣ ομόφωνα θα εισηγηθεί ην πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων απεργιών επ’ αόριστον.
“Στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας διαπιστώθηκε ότι στην διαμορφούμενη πρόταση για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης καταλύεται πλήρως ο επιστημονικό ρόλος του φαρμακοποιού και ο επιστημονικός χαρακτήρας του φαρμακείου”, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ, που καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας σε απεργιακή ετοιμότητα.
Βέβαια, όπως ανέφεραν και στην πρωινή συνέντευξη τύπου (εδώ) είναι έτοιμοι να προσβάλλουν νομικά την Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα εφαρμοστούν οι αλλαγές, απευθυνομενοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*