Μ. Αντωνάκη: Κοινή Ευρωπαϊκή πρακτική η συμπλήρωση των συντάξεων

 

«Η Ιδιωτική Ασφάλιση, μέσα από τον συμπληρωματικό της ρόλο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του συνταξιοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί, όπως αποδεικνύει η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία».

Το ανωτέρω δηλώνει στο IW η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, σχολιάζοντας τη θέση της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, περί «επαναπροσδιορισμού» των συντάξεων.

Κατά την κ. Αντωνάκη, «αποτελεί κοινή Ευρωπαϊκή πρακτική η συμπλήρωση των συντάξεων από την Κοινωνική Ασφάλιση με συντάξεις από τον 2ο και 3ο Πυλώνα – Επαγγελματική και Ιδιωτική Ασφάλιση».

Η ίδια προσθέτει ότι «η Κοινωνική Ασφάλιση παραμένει ο κορμός της ασφάλισης και το δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας στην 3ηηλικία, όμως κυρίως η γήρανση του πληθυσμού -με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση των γεννήσεων- αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως ανεργία, εισφοροδιαφυγή, πτώση αξίας επενδύσεων, PSI κ.λπ. δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και αναπόφευκτα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης».

Ανώτατα στελέχη της Ένωσης προσθέτουν ότι ο κλάδος επιμένει στις πάγιες θέσεις του ότι για να συνδράμουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη στήριξη του ασφαλιστικού θα πρέπει, εφόσον καταγραφούν αυξημένες ανάγκες για συμπληρωματικές καλύψεις, η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τις προδιαγραφές συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο σύστημα, αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη ενός περισσότερο ενεργού ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης.

«Κάποιες χώρες έχουν θεσμοθετήσει πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης επενδύοντας στα ομαδικά συμβόλαια, και κάποιες άλλες στα Επαγγελματικά Ταμεία» αναφέρουν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*