Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Υπάρχει λύση στο γόρδιο δεσμό;

Καθημερινά βλέπουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της βίαιης μείωσης των δαπανών τα τελευταία χρόνια, αλλά και της χρόνιας αναποτελεσματικότητάς του, δεν δύναται να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» επαγγελματίες υγείας κι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα. Το μείζον ερώτημα που «πλανάται» μετ’ επιτάσεως στο μυαλό πολιτών, επαγγελματιών υγείας και επιχειρήσεων είναι ένα: Θα είναι σε θέση η χώρα στο άμεσο μέλλον να καλύπτει οικονομικά τις νέες, καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες στο χώρο της υγείας;

 

«Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ένα οικονομικό μέγεθος. Παρόλο που φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τις άλλες παραμέτρους που στηρίζουν τη βιωσιμότητα» επισήμανε ο Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, τονίζοντας «Έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα, και πρέπει να ανακατανεμηθούν οι πόροι και στο φάρμακο και στις εξετάσεις και η σπατάλη να δώσει χώρο στην ανάγκη!».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας, MD, PhD, Πανεπιστήμιο Κρήτης, τ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΣ στο European Heart Agency (ESC), σημείωσε ότι «χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο πρίγκιπας είναι ο ασθενής. Το σύστημα υγείας προδόθηκε απ’ όλους με κακοδιαχείριση όλων των εμπλεκομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε περίπου 30.000 περισσότερους γιατρούς, από χώρες όπως Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο».

Ο κ. Βάρδας υπογράμμισε ότι το μέλλον για το σύστημα Υγείας είναι αυτό που στηρίζεται στην αξία (Value based medicine). «Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ένας άνθρωπος να πληρώνει μηνιαίες εισφορές χωρίς να το «εισπράττει» εφόσον ασθενήσει. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα του συστήματος υγείας με βάση τον ασθενή, δηλ. να πληρώνει αλλά να ξέρει τι υγεία αγοράζει»ανέφερε σχετικά.

Στο ίδιο τραπέζι, ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής & Διευθυντής, ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας ΕΣΔΥ, ανέφερε ότι όλη η Ευρώπη ασχολείται με την αναδιοργάνωση των συστημάτων Υγείας. «Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει πολλά προς σωστή κατεύθυνση και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πλέον επιτυχημένος τομέας της Δημόσιας Διοίκησης, παρόλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανιαδάκης σημείωσε ότι για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας υπάρχουν 4 συστατικά, η καλή ραχοκοκαλιά με σωστά πληροφοριακά συστήματα, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η σωστή κοστολόγηση στο φάρμακο, στις εξετάσεις και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η απαραίτητη εκτίμηση υγειονομικών αναγκών της χώρας».

Τέλος, ο Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas επισήμανε «Στην Ελλάδα υπάρχουν καλά εργαλεία τα οποία πρέπει να εφαρμόσουμε όμως! Είναι σημαντικό τα φαρμακευτικά προϊόντα να αποζημιώνονται μόνο εφόσον υπάρχει μετρήσιμη αξία για τον ασθενή. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών. Παράλληλα,όμως, η Πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στην Ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας για το καλό της συνολικής οικονομίας. Πρέπει να διατηρηθούν οι επενδύσεις και να αυξηθούν, αν είναι εφικτό».

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση, ο κ. Canevari τόνισε ότι υπάρχει θετική προοπτική καθώς διαφαίνεται μια σταθερότητα, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε. Για τη φαρμακευτική δαπάνη δε, ανέφερε ότι ναι μεν υπάρχει πλέον μια σταθερότητα αλλά ότι δεν έπρεπε να πέσει κάτω από τα 2 δις.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*