“Από μηχανής Θεός” ο…Γουόρεν Μπάφετ για τις μεγάλες αντασφαλιστικές ;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Στα μαλακά” ευελπιστούν να πέσουν οι μεγάλοι αντασφαλιστικοί όμιλοι όπως η Munich Re και η Swiss Re ώστε να αποφύγουν να χαρακτηριστούν σημαντικοί για την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις διεθνείς εποπτικές αρχές, όπως οι εννέα μεγαλύτερες ασφαλιστικές. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν οι Financial Times, εάν οι ελπίδες τους επιβεβαιωθούν θα το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό…στον Γουόρεν Μπάφετ και το lobbying που φέρεται ότι έκανε στους χρηματοοικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ  (ο ίδιος το αρνείται) ώστε να εξαιρεθεί από τις ρυθμίσεις η εταιρεία holding του Berkshire Hathaway, η οποία έχει μεγάλο κλάδο παροχής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της General Re, του μεγαλύτερου γενικού αντασφαλιστικού ομίλου των ΗΠΑ ,έναντι 22 δισ. δολ. το 1998.

Όπως προέβλεψε ο πρόεδρος της Swiss Re Βάλτερ Κίλχολζ, η απειλή των εποπτικών αρχών να εντάξουν και αντασφαλιστικούς ομίλους στη λίστα των συστημικά σημαντικών ομίλων δεν θα πραγματοποιηθεί. “Υπάρχει σιγή ασυρμάτου για το θέμα…Νομίζω ότι δεν θα συμβεί τίποτε έως το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια θα μπει στις καλένδες”,  πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του η επιρροή που άσκησε ο Μπάφετ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. “Πάντα βοηθά να έχεις τον Γουόρεν Μπάφετ στο πλευρό σου”, είπε χαρακτηριστικά. Το γραφείο του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή διέψευσε οτι ο ίδιος παρενέβη ευθέως στις αρχές της Ουάσινγκτον. Αποτελεί όμως κοινό μυστικό ότι ο Μπάφετ σε όλες τις πρόσφατες ομιλίες και συνεντεύξεις του είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της ένταξης αντασφαλιστικών εταιρειών στον κατάλογο των συστημικά σημαντικών, επιχειρηματολογώντας ότι με την ίδια λογική η “ταμπέλα” αυτή θα έπρεπε να μπει σε και σε εταιρίες όπως η Apple, η Exxon-Μοbil ή η Walmart.  Tον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε εξηγήσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών γιατί δεν περιλαμβάνεται η Berkshire Hathaway στους χρηματοοικονομικούς ομίλους που θεωρούνται “πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν” (too big to fail). Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης, Μαρκ Κάρνεϊ, είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB) που χαράσσει το διεθνές εποπτικό πλαίσιο για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Οι εποπτικές αρχές σκοπεύουν να επανεξετάσουν τον κατάλογο των too big to fail ομίλων τον επόμενο μήνα. Πηγές με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν θα  συμπεριληφθούν αντασφαλιστικές, αλλά θα αρχίσει διαδικασία διαβούλευσης για το θέμα. ‘Εχει πάντως αρχίσει να εκδηλώνεται…γκρίνια από τις μεγάλες ασφαλιστικές (που δύσκολα θα γλυτώσουν την προσαύξηση στα ίδια κεφάλαιά τους…)  για άνιση μεταχείριση ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών από τους επόπτες. H γαλλική AXA επεσήμανε πρόσφατα ότι “Η έλλειψη σαφήνειας για την αντιμετώπιση των αντασφαλιστικών εγείρει αμφιβολίες για την διαδικασία επιλογής ενός ομίλου ως συστημικά σημαντικού”

Η αντασφαλιστική αγορά είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη από την ασφαλιστική. Οι δυο μεγαλύτεροι “παίκτες” του κλάδου, η γερμανική Munich Re και η ελβετική Swiss Re ελέγχουν μεταξύ τους το 25% της παγκόσμιας αγοράς. Παρόλα αυτά, ο κ. Κίλχολζ επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις αντασφαλιστικές. “Η ιδέα ότι μια οικονομία μπορεί να καταρρεύσει εάν χρεοκοπήσει μια αντασφαλιστική είναι γελοία”, είπε. “Εάν δεν μπορεί να αναλάβει νέες καλύψεις αυτό είναι δυσάρεστο για την εταιρεία, αλλά αυτό είναι όλο…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*