Στην πρώτη δεκάδα των αρνητικών επιδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να επιβεβαιώνει ότι η λαϊκή έκφραση «και μη χειρότερα» βρίσκει την πιο ρεαλιστική της εφαρμογή στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Σύμφωνα με τη μελέτη της Deutsche Bank, στην οποία εξετάζεται η πορεία όλων των άυλων αξιών στις τέσσερις βασικές αγορές συναλλαγών, στη διάρκεια του γ’ τριμήνου, το ΧΑ βρέθηκε στην 7η θέση των αρνητικών επιδόσεων, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης της Deutsche Bank, το χειρότερο αποτέλεσμα κατέγραψε ο χρηματιστηριακός δείκτης της Βραζιλίας.

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κατέγραψε ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας, με τη συγκεκριμένη αγορά να έρχεται αντιμέτωπη με μια σφοδρή χρηματιστηριακή κρίση.

Σημαντικές απώλειες το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζουν τα συμβόλαια στο αργό πετρέλαιο και στο brent. Μεσολαβεί η πτώση του δείκτη Hang Send στο Χονγκ Κονγκ, και το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπληρώνει την εξάδα των «άτυχων» επιλογών του προηγούμενου τριμήνου.

Η πιθανότητα να είχε υποστεί μεγαλύτερες πιέσεις το ΧΑ αποφεύχθηκε, λόγω της «τραπεζικής αργίας» του Ιουλίου, και έτσι το «τρίμηνο» για το ελληνικό χρηματιστήριο περιορίζεται ουσιαστικά στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Στον απολογισμό του γ’ τριμήνου, οι συνολικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ανήλθαν στο 18%.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι το τελευταίο τρίμηνο ήταν ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών για τις μετοχικές αγορές διεθνώς. Υπολογίζεται ότι «χάθηκαν» γύρω στα 11 τρισ. δολ. από τις αποτιμήσεις.

Το μείζον γεγονός που έδωσε το έναυσμα για το σαρωτικό ξεπούλημα ήταν η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει στην υποτίμηση του γουάν, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα των αγορών.

Το σκάνδαλο της Volkswagen ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη πληγωμένο πεδίο, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στις αγορές, αλλά κυρίως στην αξιοπιστία της βιομηχανίας και του κύρους του brand «Γερμανία».

Η «Αχίλλειος πτέρνα» του ΧΑ ήταν για μία ακόμη φορά οι τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 75,71% στο γ’ τρίμηνο, ενώ από τις αρχή του έτους έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 83,36%.

Ενδεικτικές της «ισοπεδωτικής» αβεβαιότητας, ενόψει ενός ακόμη κύκλου διάσωσης, είναι οι κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων

(Εθνική Τράπεζα: 1,289 δισ. ευρώ, Alpha Bank: 1,174 δισ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς: 421 εκατ. ευρώ, Eurobank: 294 εκατ. ευρώ).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει κοντά στο 20% του ΑΕΠ, ποσοστό που σε μια μέτρια οικονομική συγκυρία θα αποτελούσε το εφαλτήριο για τοποθετήσεις. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να απαλλαχθεί από την κατηγορία «υψηλού ρίσκου».

Το άθροισμα της αξίας των εισηγμένων στο ΧΑ διαμορφώνεται στα 36,9 δισ. ευρώ. Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκινάει από τις 640,99 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έχασε το 5,06% της αξίας του την εβδομάδα που έκλεισε.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT 25 έκλεισε κατά 5,72% χαμηλότερα, ενώ οι δείκτες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν κατά το ίδιο ποσοστό 1,49%, σε εβδομαδιαία βάση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι κλαδικοί δείκτες: Ασφάλειες (+4,23%), κατασκευές-υλικά (+1,42%) και ταξίδια-αναψυχή (+0,44%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τράπεζες (-30,67%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-12,26%), οι πρώτες ύλες (-7,75%) και τα χημικά (-7,01%).

 

Πηγή: XRHMAWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*