O «λογαριασμός» της νέας κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους για να υλοποιήσει το 56,4% των μέτρων του Μνημονίου ή 127 δράσεις, 15 από τις οποίες εντός του Οκτωβρίου.

Τα περισσότερα από αυτά είναι και τα πιο δύσκολα, πολιτικά, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η φορολογία των αγροτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Η Τρόικα θα ξεκινήσει τη νέα αξιολόγηση στα μέσα Οκτωβρίου και μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα εκταμιευθεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης, που έχει μείνει επί του παρόντος «κλειδωμένο», και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.
Στην επινίκια ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας. Πολλοί, όμως, δεν πείθονται. Αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι υπάρχουν στην πράξη δύο στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση των εντάσεων:

• Πρώτον, μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεμφάνιση της αντίστασης στο πρόγραμμα από το εκλογικό σώμα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα.
• Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να περιμένει ένα καθαρό σήμα από τους δανειστές για το ζήτημα του χρέους. Οι τελευταίοι όμως διστάζουν να δώσουν αυτό το σήμα πολύ νωρίς, φοβούμενοι ότι θα υπονομεύσει τη διάθεση της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

Η Goldman Sachs δεν περιμένει η εφαρμογή του προγράμματος να είναι ομαλή. Εκτιμά ότι το επίπεδο της έντασης που υπήρξε το περασμένο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου δεν είναι πιθανό να προκύψει, δεδομένου του ότι οι μνήμες από τον κίνδυνο του Grexit είναι ακόμη νωπές. Έτσι, η πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι, κατά την ανάλυση, μια «ανώμαλη» εφαρμογή του προγράμματος, με σποραδικές εντάσεις, που δεν θα φτάνουν όμως σε σημείο «έκρηξης».
Ευάλωτη είναι η νέα συγκυβέρνηση, σύμφωνα με εκτίμηση του Economist, καθώς ο συνασπισμός των 155 βουλευτών δείχνει πιο ευάλωτος από τον προηγούμενο, που αριθμούσε 162.
Πάντως, για τις αγορές ο Τσίπρας δεν αποτελεί πολιτική απειλή, εφόσον υπογράφτηκε η συμφωνία. Τη στιγμή που η άκρα αριστερά εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θεωρήθηκε ακόμη μικρότερο πολιτικό ρίσκο. Η αντίληψη της αγοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές: θεωρείται μια δύναμη που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο. Κανένα από τα κόμματα δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πάνε στην Ευρώπη και να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία. Η ψευδαίσθηση μιας καλύτερης συμφωνίας, μιας εύκολης διεξόδου, έχει κλονιστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*