Κάθετη πτώση στις ακυρώσεις συμβολαίων ζωής τον Ιούλιο

 

Κάθετα μειώθηκαν οι ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο Ζωής κατά το μήνα Ιούλιο, οπότε η αγορά βρέθηκε στον αέρα με την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.

Η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια σε unit linked προγράμματα συνδεδεμένα με το εξωτερικό, έθεσαν εκτός ορίζοντα το ενδεχόμενο πρόωρων εξαγορών, υπό το φόβο τα κεφάλαια αυτά να μπλοκαριστούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και να κινδυνεύσουν να «κουρευτούν».

Τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά για το τι ακριβώς συνέβη τον περασμένο Ιούλιο. Ενώ λοιπόν τον Ιούνιο ο δείκτης ακυρώσεων στον κλάδο Ζωής είχε εκτιναχθεί στο 240 –μακράν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών- με έναν σημαντικό αριθμό επενδυτών να αποεπενδύει, άλλος λόγω αναγκών για μετρητά και άλλος λόγω του αρνητικού κλίματος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τον Ιούλιο ο δείκτης ακυρώσεων κατέρρευσε στο 60, με τους επενδυτές κυριολεκτικά να μην ακουμπούν τα χρήματά τους φοβούμενοι να τα εντάξουν στο εσωτερικό.

Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη τον Ιούνιο είχε καταγραφεί και τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε, λόγω της αναταραχής που επικράτησε τις πρώτες ημέρες της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μερίδα επενδυτών έσπευσε να ρευστοποιήσει ακυρώνοντας συμβόλαια. Το μήνα εκείνο ο δείκτης για τις επιστροφές ασφαλίσεων είχε εκτιναχθεί στο 230.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι ακυρώσεις συμβολαίων διατηρήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον Αύγουστο, καθότι η αβεβαιότητα διατηρήθηκε στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*