Η Fed θα επαναλάβει το λάθος του… μακρινού 1937;

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την εκτίμηση για μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα το 2015. Να μην επαναλάβει όμως τα λάθη που έκανε το μακρινό… 1937 καλεί τη Federal Reserve το αμερικανικό μέσο οικονομικής ενημέρωσης MarketWatch.

Το 1937, όταν επικρατούσαν οι ίδιες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες με σήμερα, η Fed, το Κογκρέσο και ο Roosevelt εφάρμοσαν μια σειρά σημαντικών μέτρων, παρόμοιων με αυτά που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν η Fed, το Κογκρέσο και ο Ομπάμα. Το 1937, οι ΗΠΑ βρίσκονταν οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης. Οι μετοχές είχαν καταβαραθρωθεί, η αγορά ακινήτων είχε καταστραφεί και η οικονομία είχε συρρικνωθεί. Τότε, η Fed μηδένισε τα επιτόκια, η κυβέρνηση ξεκίνησε να τυπώνει πρόσθετο χρήμα και, όπως και σήμερα, εκκίνησε ένα πρόγραμμα διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Τι έγινε μετά; Η Fed, φοβούμενη τις επιπτώσεις των μηδενικών επιτοκίων, έλαβε την απόφαση της αύξησης του βασικού επιτοκίου. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν ικανή να θέσει σε επανεκκίνηση την οικονομία και ότι η κρίση είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Όμως, ενόσω η ανεργία, κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, είχε υποχωρήσει από το 22 στο 10%, άμεσα αυξήθηκε στο 13%, και η αξία των μετοχών διολίσθησε σχεδόν κατά 50%.

Επανερχόμενο στο τώρα, το MarketWatch εκτιμά ότι εντός των επόμενων μηνών η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, παρασυρόμενη από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Άλλωστε, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7% στο β’ τρίμηνο και η ανεργία υποχώρησε στο 5,1%.

«Δεν θεωρούμε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση όσο φανταζόμαστε» προειδοποιεί το MarketWatch. Όπως αναλύει, η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική, ο πληθωρισμός υπολείπεται σημαντικά του στόχου τού 2% και η Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη της οποίας επιβραδύνεται, εγείρει σημαίνουσες ανησυχίες διεθνώς.

Επιπλέον, το ισχυρό δολάριο συνιστά τροχοπέδη στις αμερικανικές εξαγωγές, ενώ οι αναδυόμενες αγορές πελαγοδρομούν και η ΕΕ ταλανίζεται από τα μόνιμα προβλήματα.

Υπάρχει ένας ακόμη παραλληλισμός με το 1937: η κρίση του 1937 συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδυση του επιχειρηματία Wendell Willkie στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο Willkie διεμήνυε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα ήταν ένας άνθρωπος με επαγγελματική επιτυχία και μηδενική πολιτική εμπειρία.

Ο Willkie, τελικώς, έθεσε υποψηφιότητα με το ρεπουμπλικανικό κόμμα, διεκδικώντας ανεπιτυχώς (ο Roosevelt εξελέγη εκ νέου με 55%) το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 1940. «Σας θυμίζει τίποτα», αναρωτιέται το MarketWatch, «η περίπτωση του Donald Trump»;

 

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑ week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*