ΕΕΑ: Οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις

 

Την ανάγκη για εθνική συνεννόηση επισημαίνει το ΕΕΑ, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μόνο μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας.

 

Ειδικότερα το Επιμελητήριο αναφέρει: “Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έχει όπως πάντα πολλές «αναγνώσεις». Εν τούτοις, μία ψύχραιμη επισκόπηση του μηνύματος της κάλπης καταδεικνύει πως οι έλληνες πολίτες έστειλαν σε νικητές και ηττημένους ξεκάθαρο μήνυμα συνεργασίας, αποτυπώνοντας προδήλως με την ψήφο τους την έκκληση για Εθνική Συνεννόηση που εδώ και μήνες «μονότονα» επαναφέρει σε όλους τους τόνους το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προς όλα τα κόμματα που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκά. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, παρόλα αυτά, ερμήνευσε τη λαϊκή ετυμηγορία ως «δεύτερη ευκαιρία» προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γι αυτό και επέλεξε να την επαναλάβει αλλά αυτή τη φορά, όπως είπε, με προοπτική τετραετίας.

 

Είναι απολύτως θεμιτό μια δημοκρατικά εκλεγμένη πλειοψηφία να διαλέγει εκείνο τον κυβερνητικό εταίρο με τον οποίο εκτιμά πως μπορεί να φέρει σε πέρας το πρόγραμμά της. Ταυτόχρονα, δεν παραγνωρίζουμε πως ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης απομακρύνει για την ώρα τον κίνδυνο νέων κλυδωνισμών στην οικονομία από μία παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας ή και από τυχόν μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, εκτιμούμε πως οι ειδικές συνθήκες και οι μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσουν εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις, εντός και εκτός Βουλής, και η ευθύνη προς τούτο βαραίνει όχι μόνο τη νέα κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

 

Στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας.

 

Τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις θα κρίνουν εν πολλοίς τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια : Πρώτον, η συνετή και συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο και θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απομείωση του χρέους. Δεύτερον, η ελάφρυνση των συνεπειών του Μνημονίου για τους πλέον αδύναμους, ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Τρίτον, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα («ξεπάγωμα» ΕΣΠΑ, δανειοδοτήσεις, πληρωμή οφειλών του Δημοσίου). Τέταρτον, η εκπόνηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, με ρεαλισμό, όραμα και επίκεντρο την υγιή επιχειρηματικότητα, που είναι η μόνη πραγματική πηγή Εθνικού Πλούτου και νέων θέσεων εργασίας.

 

Για να επιτύχουν ένα τόσο δύσκολο και σύνθετο έργο μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου καλούνται να αναμετρηθούν, να ξεπεράσουν και να διαγράψουν τον δικό τους κακό τους εαυτό.

 

Είναι πλέον αρκετά ώριμες για να μας εκπλήξουν ευχάριστα ;”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*