Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων

 
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι Έλληνες τραπεζίτες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Aυτό που θα προωθήσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι κυρίως το δέλεαρ των χαμηλών τιμών στις οποίες θα προσφερθούν οι καινούριες μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξανακερδίσουν τους διεθνείς επενδυτές, και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Η κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου  μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων με άνοιγμα βιβλίου προσφορών (accelerated book building) προωθείται από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες που θα προκύψουν από  τα stress tests  της ΕΚΤ και του SSM.
Η προοπτική αυτή εξετάζεται λόγω του ότι ο πήχης για την κάλυψη των ΑΜΚ μπαίνει ψηλά και δεν είναι δυνατό καλυφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους χωρίς να υποστούν μεγάλο dilution.
Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου, επιδιώκεται η κάλυψη με μετατρέψιμες ομολογίες ( CoCos).
 Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να καταστούν γνωστά λίγο πριν από το τέλος Οκτωβρίου και οι διαδικασίες των αυξήσεων θα τρέξουν πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί όλες οι λεπτομέρειες του παραπάνω σχεδίου τουλάχιστον από την ΕΚΤ.
 Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν  γνωστές μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR), που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα stress tests τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφτηκε, μέχρι και 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες το νούμερο θα είναι πολύ μικρότερο και μεταξύ των 10-15 δισ. ευρώ.
 
 Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι οι χαμένες καταθέσεις οι οποίες έχουν καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA, ούτε και οι σφυροκοπημένες τιμές των μετοχών των τραπεζών, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ως αγοραστική ευκαιρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανεπάρκεια κεφαλαίων.
 Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είχαν πάνω από 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, περίπου το 41% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*