ΧΑ: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών…

 

Η ελληνική οικονομία, το χρηματιστήριο, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες βρίσκονται στην «εντατική». Όμως ακόμη και η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές βρίσκονται πλέον σε «γκρίζες σκιές», και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει ξεκινήσει.

 

Η αγορά βρέθηκε μέσα σε συμπληγάδες, εν μέσω περιορισμών στις συναλλαγές λόγω των capital controls, αλλά και κλιμάκωσης του πολιτικού ρίσκου, που οδηγεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Κανένα σοβαρό και αξιόπιστο momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί μέσα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον.

Οι όροι λειτουργίας του ΧΑ, τα capital controls, οι τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί, δεν προδιαθέτουν, άλλη μια φορά, για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης της αγοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η αγορά έχει να αποτιμήσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση το 2015 (από το +3% στο -2%), τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου στην ιδιωτική οικονομία και φυσικά τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, οι οποίες θα γίνουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που δείχνει το ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Το ΧΑ –εκτός από τις τράπεζες– θα πρέπει να τιμολογήσει την ύφεση στην οποία θα περιέλθει η χώρα το 2015, την επίδραση που θα έχει αυτή σε κυκλικούς κλάδους της οικονομίας όπως το λιανεμπόριο, αλλά και την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στις πωλήσεις εισηγμένων. Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το χαμηλό των 615 μονάδων, για να μην κινηθεί προς την επόμενη στήριξη των 580 μονάδων, ενώ αντίσταση είναι οι 710 μονάδες.

Σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, το fair value για το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα των 550-600 μονάδων. Το πρόσφατο χαμηλό των 615 μονάδων δείχνει γερή στήριξη για την αγορά, ενώ υπενθυμίζεται πως το «χαμηλό» για τον Γενικό Δείκτη έχει σημειωθεί στις 471,35 μονάδες στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2012, «πυθμένας» από’ όπου ξεκίνησε σταδιακά ο ανοδικός κύκλος προς τις… τοπικές κορυφές των 1.400 μονάδων στα μέσα Μαρτίου 2014.

Η τραυματική εμπειρία για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια της εμφραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας λόγω της εφαρμογής των capital controls στο τραπεζικό σύστημα, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία του το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να βιώσει ύφεση για φέτος και πιθανότατα και το 2016 ενόψει της εφαρμογής των μέτρων φορολογικού περιεχομένου που αφορούν εταιρείες και ιδιώτες, διαδικασία που θα διαβρώσει δραματικά τη κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ για τις ζημιογόνες οι προοπτικές είναι ζοφερότερες. Ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί εντός του 2015 και να δρομολογηθούν πειστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPL.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*