Μ. Σούλτς: Η λύση είναι κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων

Οι μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη θέτουν μία ιστορική δοκιμασία. Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι εκατοντάδες χιλιάδες αναζητούν προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και η σωστή απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση δεν είναι η ανύψωση τειχών, ο εθνικός εγωισμός ή τα εθνικά μέτρα, αλλά μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων.

Τα σχέδια για τη διανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, θα παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Τα σχέδια για τη διανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, θα παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Η απόγνωση είναι αυτή που οδηγεί τις οικογένειες με μικρά παιδιά να διασχίσουν τη Μεσόγειο με σχεδίες, να περάσουν συρματοπλέγματα και να κρυφτούν σε φορτηγά-ψυγεία, υπογράμμισε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι πολλοί χάνουν τη ζωή τους.

 

Αυτοί οι άνθρωποι τρέπονται σε φυγή λόγω της ύπαρξης εγκληματικών ή τρομοκρατικών ομάδων όπως το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όχι μόνο κατέστρεψε ένα αναντικατάστατο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παλμύρα, αλλά και αποκεφάλισε δημοσίως το διευθυντή του μουσείου.

 

Το πραγματικό ερώτημα που η Ευρώπη καλείται να απαντήσει είναι το κατά πόσο θέλει να είναι μία “Ένωση εναντίον όλων” ή μία “Ένωση αλληλεγγύης”, επεσήμανε ο κ. Σουλτς, προτρέποντας τους πολιτικούς, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις τους να μην ξεχνάνε ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη, επειδή πιστεύουν στις αξίες της.

 

Η ανθρωπιά που επιδεικνύουν εκείνοι που δίνουν στους εξαντλημένους μετανάστες νερό, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά τους, και βοηθούν στα κέντρα προσφύγων, πρέπει να οδηγήσει την απάντησή μας σε αυτήν την πρόκληση, έτσι ώστε η εικόνα του μικρού Αϊλάν, που χαράχτηκε στη μνήμη όλων μας να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*