Συμφωνίες για χαρτοφυλάκια εξετάζουν οι εταιρείες

Δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν οι ασφαλιστές στα γραφεία τους από τις καλοκαιρινές διακοπές τους και φούντωσαν οι φήμες περί ανακατατάξεων στην ασφαλιστική αγορά, με τα επιδιωκόμενα deals σχετικά με εξαγορές χαρτοφυλακίων να δίνουν και να παίρνουν.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι, η επιβολή των capital controls στο τραπεζικό σύστημα επιταχύνει τις όποιες αλλαγές αναμένονταν στον χάρτη της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η περιορισμένη ροή κεφαλαίων, οι νέες περικοπές κόστους στο επιχειρείν, το ψαλίδι στην ασφαλιστική παραγωγή και, φυσικά, το βαρύ κλίμα που θα επικρατήσει στην οικονομία κατά τους επόμενους μήνες από την ψήφιση και εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων θα προκαλέσει συνθήκες κεφαλαιακής ασφυξίας και, άρα, κινητικότητα σε επίπεδο συγκέντρωσης της αγοράς.

Πηγές του IW αναφέρουν σχετικά ότι, ένα από τα πρώτα deals της αγοράς είναι πιθανό να αφορά μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία η οποία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης σε έναν εκ των ισχυρών ανταγωνιστών της του χαρτοφυλάκιο Ζωής, προκειμένου η ίδια να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Το… ξεφόρτωμα χαρτοφυλακίων, ακόμη και σε ειδικού τύπου funds, φέρονται να εξετάζουν άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να εξυγιάνουν την παραγωγή τους και να αποφύγουν υψηλού κόστους κεφαλαιακές ενέσεις εν όψει εφαρμογής του Solvency II.

Το κρίσιμο γι΄ αυτές είναι το πώς θα παραμείνουν στην ασφαλιστική αγορά με τις λιγότερες δυνατές κεφαλαιακές συνέπειες και το πώς θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να μπορέσουν να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά, δρώντας σε ένα νέο – εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον, όπως αυτό του Solvency II που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*