PK DATA – Π. Κατσαϊδώνης Ασφαλιστική ανάπτυξη με εφαλτήριο τις νέες τεχνολογίες

Οι νέες τεχνολογίες είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών, τη διεύρυνση του πελατολογίου και τη λειτουργία των εταιρειών με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Όπως μας αναφέρει ο κύριος Παναγιώτης Κατσαϊδώνης, διευθύνων σύμβουλος της PK Data, στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που υιοθετούν λύσεις με τεχνολογίες αιχμής και άλλες που επεκτείνουν τις υπάρχουσες λύσεις. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους, επιλέγουν να συγκεράσουν τις υπάρχουσες με τις νέες τεχνολογίες. Ο κύριος Κατσαϊδώνης επίσης αναφέρει:

 

  • Στην ιδιωτική ασφάλιση τον κεντρικό ρόλο θα έχει πάντα ο άνθρωπος. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.
  • Οι έξυπνες συσκευές παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, που μέσα από το internet και όλων των ειδών τα social media μπορούν να δώσουν δύναμη στην πληροφορία και την επικοινωνία.
  • Διαχρονικός στόχος μας όμως παραμένει πάντα η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων της πληροφορικής για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

 

iw? Έχουν υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες οι ασφαλιστικές εταιρείες;

 

Παναγιώτης Κατσαϊδώνης: Το τεχνολογικό περιβάλλον των ασφαλιστικών εταιρειών σήμερα παρουσιάζει μικτή εικόνα. Υπάρχουν εταιρείες που είδαν ως ευκαιρία τις ριζικές αλλαγές στη μηχανογραφική τους υποδομή με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο (Solvency ΙΙ κ.λπ.), και υιοθέτησαν λύσεις με τεχνολογίες αιχμής, και άλλες που κάλυψαν τα κενά τους επεκτείνοντας υπάρχουσες, ξεπερασμένες τεχνολογικά, υποδομές. Κατά βάση όμως, το «πάντρεμα» παλαιών υποδομών με νέες σύγχρονες τεχνολογίες φαίνεται να είναι σήμερα ο κανόνας.

Όσο βέβαια οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι οι μοντέρνες μηχανογραφικές υποδομές αναδεικνύουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών, μείωση του λειτουργικού τους κόστους και αμεσότερη επαφή με τους πελάτες τους, θα επενδύουν όλο και περισσότερο στη βελτίωση των μηχανογραφικών υποδομών τους με τεχνολογίες αιχμής, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές και να ενισχύουν το μερίδιό τους στην αγορά.

 

iw? Τι είδους λύσεις παρέχετε στην ασφαλιστική αγορά;

 

Π.Κ.: Με βασικό πλεονέκτημά μας τη βαθιά γνώση των επιχειρηματικών διαδικασιών των ασφαλιστικών εταιρειών, των δικτύων πωλήσεων, των νόμων και των συνηθειών, καθώς και τις οργανωμένες διαδικασίες μελέτης και ανάπτυξης των έργων μας, δημιουργούμε με τεχνολογία αιχμής εφαρμογές που μπορούν να χαρακτηριστούν ολοκληρωμένες λύσεις.

Ναυαρχίδα των προϊόντων μας για τις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι η πλατφόρμα Infodromio Hermes, που ενοποιεί σε ένα κοινό περιβάλλον όλα τα διαφορετικά συστήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, προσφέροντας πολυτιμολόγηση, έκδοση συμβολαίου, διαχείριση χαρτοφυλακίου και υπηρεσία «τυπώνω-πληρώνω». Η πλατφόρμα Infodromio Hermes, εκτός από τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αμεσότητα που προσφέρει, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της επιχείρησης, καθώς ένας κωδικός και η πρόσβαση στο internet αρκούν για να έχει κάθε συνεργάτης της μια ολοκληρωμένη λύση για την καθημερινή ροή των εργασιών του.

Για τα εταιρικά δίκτυα –και όχι μόνο– αναπτύξαμε την πλατφόρμα AgencyPro, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για το Agency System και περιλαμβάνει για τον ασφαλιστικό σύμβουλο ένα εξατομικευμένο σύστημα οργάνωσης, που αυτοματοποιεί και καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των απαιτήσεών του σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του, καθώς επίσης πρόσβαση και διαδραστικότητα σε κάθε πληροφορία που τον αφορά, όπως αυτή ορίζεται από την εταιρεία και τους μάνατζέρ του, και στους μάνατζερ μια πλατφόρμα σύγχρονης οργάνωσης της μονάδας τους, με εξελιγμένες δυνατότητες εποπτείας, έλεγχο της ροής των εργασιών, δραστηριοτήτων, στατιστικών σε κάθε επίπεδο, καθώς και πελατοκεντρικό σύστημα σε επίπεδο μονάδος. Τη λύση αυτή υιοθέτησε με μεγάλη επιτυχία η Εθνική Ασφαλιστική με το Εθνική Force.

Επίσης, αναπτύσσουμε λύσεις αυτόματης τιμολόγησης και εργαλείων πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων, με έμφαση στην υλοποίησή τους σε έξυπνες συσκευές. Τέλος, υλοποιούμε λύσεις για την εξωστρέφεια παραδοσιακών συστημάτων σε σύγχρονο Front End με παράλληλες υπηρεσίες καθαρισμού δεδομένων και ιδεώδη εργαλεία ταυτοποίησης προσώπων για τις ανάγκες πελατοκεντρικών συστημάτων.

 

iw? Πιστεύετε ότι στο μέλλον οι ασφαλιστικές εργασίες θα στηριχθούν στο διαδίκτυο και στις έξυπνες συσκευές;

 

Π.Κ.: Οι ασφαλιστικές εργασίες θα στηρίζονται πάντα στον ανθρώπινο παράγοντα και τον επαγγελματία ασφαλιστή, το διαδίκτυο όμως και η χρήση έξυπνων συσκευών είναι η τάση που θα κυριαρχήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, και γι’ αυτό χρειάζεται όλος ο ασφαλιστικός μηχανισμός να επενδύσει σε αυτήν την τεχνολογία. Οι έξυπνες συσκευές παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, που μέσα από το internet και όλων των ειδών τα social media μπορούν να δώσουν δύναμη στην πληροφορία και την επικοινωνία με τους συνεργάτες, τους πελάτες αλλά και ένα τεράστιο κοινό που δεν τους γνωρίζει ακόμα. Αυτό θα δώσει περισσότερες επιλογές, θα προσελκύσει νέο κοινό και θα διευκολύνει τη ροή εργασιών όλων των ανθρώπων στον ασφαλιστικό χώρο. Εμείς επενδύουμε σε αυτήν την τεχνολογία και όλες οι νέες εφαρμογές μας είναι βασισμένες στο web, όλες δε οι παλαιότερες εφαρμογές μας αναβαθμίζονται σε εκδόσεις για έξυπνες συσκευές. Πρόσφατα μάλιστα βραβευτήκαμε για μια τέτοια υπηρεσία μας, που λειτουργεί για το δίκτυο συνεργατών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

iw? Με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε;

 

Π.Κ.: Σήμερα συνεργαζόμαστε σχεδόν με το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα και πρόσφατα ξεκινήσαμε και συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου. Ενδεικτικά αναφέρω: AXA, AIG, Ορίζων, EFG Eurolife, Generali, Groupama, Interamerican, Interasco, Interlife, Ergo, Αγροτική, Αιγαίον, Ευρωπαϊκή Πίστη, Prime, Ατλαντική Ένωση, Δύναμις, Εθνική, International Life, Μινέττα, Ευρώπη, Υδρόγειο.

Μας εμπιστεύονται επίσης επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όπως: Mega Brokers, ΝΝ, Elysee, ΑΟΝ, Απόλλων, Promist, Safeline, Ασφάλειες Νταλιάνη, Vester, Δικλίς, Interaction, Victory Promise, Globalis, Ασφάλειες Σταμάτη, Ασφάλειες Κολτσίδα και πάνω από 3.000 μικρότερα πρακτορεία και ασφαλιστικοί σύμβουλοι.

 

iw? Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

 

Π.Κ.: Μετά την αναβάθμιση όλων των προϊόντων μας ώστε να είναι διαθέσιμα σε tablets και smartphones, ετοιμάζουμε μια καινοτόμα διασύνδεση του διαμεσολαβητή με τον πελάτη του, που αποτελεί για εμάς την επόμενη πρόκληση της ασφαλιστικής αγοράς. Η εξαγωγή των προϊόντων μας στη διεθνή αφορά και η πιστοποίησή τους από διεθνείς οργανισμούς είναι επίσης στα σχέδιά μας.

Διαχρονικός στόχος μας όμως παραμένει πάντα η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων της πληροφορικής για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και ο ρόλος μας εδώ είναι καθοριστικός. Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινοτόμες εφαρμογές και να καθοδηγήσουμε τις επιχειρήσεις να τις εφαρμόσουν πριν ακόμα οι ίδιες κατανοήσουν ότι τις έχουν ανάγκη, λύσεις που θα αποσκοπούν στην εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων με παράλληλη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών τους προς τον «βασιλιά-πελάτη» τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*