MSCI: «Κόκκινη κάρτα» στο ΧΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο (όποτε ξαναλειτουργήσει) θα παραμείνει μια αγορά υψηλής μεταβλητότητας, χαμένης αξιοπιστίας και ακόμη υψηλότερου κινδύνου, απόλυτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές και όχι πλέον με τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα όμως, και μια αγορά που ελκύει καθημερινά απολύτως κερδοσκοπικά κεφάλαια. Το ζητούμενο, τα τελευταία πέντε χρόνια, παραμένει το πότε θα εισέλθουν σε αυτήν τα συντηρητικά και μακροπρόθεσμα κεφάλαια, προοπτική που ασφαλώς απομακρύνεται με όλα όσα γίνονται.

«Η ελληνική οικονομία έχει κλείσει. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει χειρότερο;» διερωτάται σε έκθεσή του ο MSCI, υπογραμμίζοντας ότι σύντομα το ελληνικό χρηματιστήριο θα εξαιρεθεί από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο και τους τελευταίους επενδυτές. Ο MSCI, ο πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών, ρώτησε τους πελάτες του αν θα χειριστούν την Ελλάδα διαφορετικά μετά την κατάσταση που προηγήθηκε. Υπογραμμίζει ότι θα περιμένει 40 μέρες μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου, για να δει αν θα εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους περιφερειακούς και διεθνείς δείκτες. Όπως διευκρίνισε, θα περιμένει τις αντιδράσεις, γιατί δεν θεωρεί πρέπον να προχωρήσει σε μια γενική πρακτική στην περίπτωση του κλεισίματος της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ελλάδα.

Οι δείκτες που παρουσιάζει ο MSCI είναι καθοριστικοί για την πορεία μικρών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς καθορίζει τη στάση των επενδυτών για το αν θα αγοράσουν μετοχές σε μια χώρα ή όχι. Σύμφωνα με τον MSCI, η εισαγωγή των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή επιδείνωση στην προσβασιμότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του δείκτη MSCI Greece σε καθεστώς «αυτόνομης αγοράς» από το καθεστώς των «αναδυόμενων αγορών».

Η διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η ένατη κατά σειρά κατά την οποία σταματούν οι συναλλαγές στη διάρκεια των 139 χρόνων από την ίδρυση της αγοράς. Το αναγκαστικό κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς πλήττει την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς κάθε άλλο παρά συνηθισμένο φαινόμενο είναι το κλείσιμο μας ελεύθερης αγοράς διακίνησης κεφαλαίων, όμως το «γλυτώνει» από βέβαιο «κραχ», ίσως και διαρκείας. Και δίνει τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν οι συναλλαγές μετά το δημοψήφισμα, με ίσως καλύτερες προϋποθέσεις και με μεγαλύτερη ψυχραιμία εκ μέρους των επενδυτών.

Το κλείσιμο των τραπεζών έχει αλλάξει την εικόνα όλων των οικονομικών και επιχειρηματικών συσχετισμών. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες με άνοδο 2,03%. Η άνοδος είχε συμβεί κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ποντάροντας στην επίτευξη συμφωνίας. Στην παρούσα φάση, είναι ανώφελο να συζητήσουμε για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον, αν καθυστερήσει το άνοιγμά της, δεν θα μοιάζει παρά μόνο στο όνομα με εκείνη της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*