Οι επιπτώσεις από το capital control στην ασφαλιστική αγορά

Η χρονιά για την ασφαλιστική αγορά κλείνει καταγράφοντας ζημιές. Το γεγονός ότι οι τράπεζες έκλεισαν, άγνωστο για πόσο, όπως και ο φόβος για ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, δημιούργησε κακό κλίμα στον κλάδο και κρίση εμπιστοσύνης του επενδυτή – ασφαλισμένου έναντι του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα.

Τα ανωτέρω αναφέρουν στο IW υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, προσθέτοντας ότι όταν οι τράπεζες ανοίξουν, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν οι επενδυτές στα unit linked προϊόντα, σε μια κατηγορία συμβολαίων από την οποία η ασφαλιστική αγορά εξασφάλισε φέτος ανάπτυξη βλέποντας τις γενικές ασφαλίσεις να κατρακυλούν λόγω των απωλειών που καταγράφεται στα έσοδα του κλάδου Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης οχημάτων.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι, η απαισιοδοξία τους δεν βασίζεται μόνο στην κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στο γεγονός ότι το φάντασμα της ύφεσης επέστρεψε στην οικονομία, αλλά και στα νέα υφεσιακά μέτρα και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προβλέπει το νέο μνημόνιο στο οποίο θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι, οι αρνητικές συνέπειες όλων των ανωτέρω είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν έως και δύο χρόνια. Πρόκειται για διάστημα το οποίο θα προστεθεί στην εξαετία που προηγήθηκε, κατά την οποία το σύνολο της ελληνικής οικονομίας δοκιμάσθηκε σε όλα τα επίπεδα.

Αν κάπου υπάρχει παράθυρο αισιοδοξίας είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που σε κάθε περίπτωση θα περιληφθεί στις προϋποθέσεις υπογραφής τρίτου μνημονίου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν ενεργό ρόλο στο υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο διασφάλισης των μελλοντικών συντάξεων και εφόσον επιτύχουν το στόχο τους θα μπορούν να προσβλέπουν σε ανάπτυξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*