Πως βλέπουν οι ξένοι οίκοι την επόμενη ημέρα

«Σε αχαρτογράφητα νερά οδεύει η Ελλάδα και η οικονομία της» αναφέρει η Goldman Sachs, η οποία υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φάση διαπραγματεύσεων αλλά και σε μια νέα ελληνική κυβέρνηση.

 

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει υποστήριξη περίπου 70% όταν το ερώτημα είναι για την παραμονή στο ευρώ άνευ όρων. Όμως, όταν αυτό το ερώτημα τίθεται με προϋπόθεση την περαιτέρω λιτότητα, η υποστήριξη πέφτει έως και το 55%. Το αν θα επηρεάσει την ψηφοφορία η έκταση της όποιας ευρωπαϊκής πίεσης και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος παραμένει ένα ερώτημα. Συνολικά, αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι με μικρή διαφορά και αβέβαιο σημειώνει η Deutsche Bank.

Η Barclays προειδοποιεί ότι το δημοψήφισμα φέρνει νέα αναταραχή, είτε το αποτέλεσμα είναι «ναι» είτε «όχι», καθώς στην πρώτη περίπτωση εκτιμούν ότι θα πρέπει να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, ενώ στη δεύτερη θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες του Grexit. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή τονίζουν ότι είναι μια απλή ψηφοφορία για τις διαπραγματεύσεις και όχι για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, τα δύο ερωτήματα σχετίζονται. «Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες ενός Grexit αυξάνονται σημαντικά αν η Ελλάδα ψηφίσει όχι» τονίζει η Barclays.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η τωρινή ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με τους όρους των δανειστών. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση ενός «ναι» του δημοψηφίσματος η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πολιτική κρίση και μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Στο 60%, από 45%, ανεβάζει η Morgan Stanley την πιθανότητα για έξοδο της χώρας από το ευρώ εντός των επόμενων 12-18 μηνών. Η παραμονή στη νομισματική ένωση, η διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η πραγματοποίηση όσων πρέπει να γίνουν για να παραμείνει η χώρα στο νόμισμα έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα «αδύνατο τρίγωνο» για την κυβέρνηση, όπως εκτιμά η Morgan Stanley.

Για να καθησυχαστούν οι αγορές ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ο οίκος εκτιμά ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δούμε μια μετατόπιση από την άκρα αριστερά σε πολιτικές πιο κεντρώες και υπέρ των αγορών.

Η Morgan Stanley δεν διακρίνει κανένα καλό αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα: Ακόμη κι αν είναι «ναι», η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα και θα μπορούσε να ακολουθήσει μια περίοδος πολιτικής λήθης, ενώ η αξιοπιστία της με τους πιστωτές παραμένει σε αδιέξοδο. Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος φαίνεται να υπονοεί ότι η χώρα διολισθαίνει προς Grexit, ακόμη κι αν δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για μια χώρα να φύγει.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*