Τα μέτρα τους είχαν λάβει οι ασφαλιστικές

Ταμείο στο εξωτερικό έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες σε ημερήσια βάση οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να μην βρεθούν στην Ελλάδα με μετρητά σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων. Πρόκειται για απόφαση η οποία δεν έχει σχέση με τις χθεσινές εξελίξεις περί κλεισίματος των τραπεζών και επιβολής capital controls στις αναλήψεις των AMT, καθότι ελήφθη και εκτελείται εδώ και αρκετές εβδομάδες από την αγορά.

Η αρνητική τροπή που διαφαινόταν ότι θα λάμβανε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να λάβουν τα μέτρα τους.

Αν και επισήμως τουλάχιστον, η κυβέρνηση είχε διαψεύσει κάθε σενάριο περί κουρέματος στις καταθέσεις, οι εντολές που είχαν δοθεί από τις διοικήσεις των εταιρειών ήταν ξεκάθαρες. Σε τράπεζες στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές θα διατηρούσαν ρευστό μόνο για τις συναλλαγές του 24ώρου και στο κλείσιμο των συναλλαγών κάθε ημέρας, όλα τα υπόλοιπα θα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του εξωτερικού ώστε να είναι πλήρως διασφαλισμένα.

Τα μέτρα που έλαβαν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυστηρά, και απέβλεπαν στο πως μέσα από την περιπέτεια στην οποία έχει εισέλθει η χώρα θα υποστούν τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και, το πως δεν θα πληγεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το πάθημα από το PSI+ και το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκαν από την τότε κυβέρνηση για την εθελοντική τους συμμετοχή στην προσπάθεια η χώρα να εξέλθει της κρίσης, φαίνεται ότι έγινε μάθημα στις ασφαλιστικές, που πλέον προνοούν για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Μένει βέβαια, σήμερα, να φανεί αν τα μέτρα περί περιορισμού της διακίνησης κεφαλαίων που αποφάσισε η Κυβέρνηση θα επηρεάσουν και τη ροή χρήματος προς το εξωτερικό. Αν όντως υπάρξουν περιορισμοί, κάθε είσπραξη των ασφαλιστικών εταιρειών θα εγκλωβίζεται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*