Ανοίγει παράθυρο για διεκδίκηση κεφαλαίων από το «κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων

[starbox]

Τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων άνοιξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στους ομολογιούχους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία υπέστησαν «κούρεμα» της ονομαστικής τους αξίας στο πλαίσιο του PSI που αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε το 2012. Όπως αναφέρει το δικηγορικό γραφείο «Κ.Κρεμαλής»,το Δικαστήριο Ευρωπαικής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι οι σχετικές υποθέσεις έχουν αστικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, στο δικαστήριο εισήχθησαν αιτήσεις προδικαστικής απόφασης του Landgericht Wiesbaden (Πρωτοδικείο Wiesbaden, Γερμανία) και του Landgericht Kiel (Πρωτοδικείο Kiel, Γερμανία), με τις οποίες τα δύο Γερμανικά Δικαστήρια ρωτούσαν το Δικαστήριο, αν οι τέσσερις ένδικες διαφορές που τέθηκαν υπόψιν τους από Γερμανούς ιδιώτες κατόχους ομολόγων με αντικείμενο την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από το «κούρεμα» και την αποζημίωσή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, εμπίπτουν στις «αστικές ή εμπορικές υποθέσεις» κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) 1393/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

.

Επιβεβαιώθηκε λοιπόν από ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, ότι το Ελληνικό Δημόσιο, εισήλθε εντός της σφαίρας ιδιωτικών σχέσεων και υπό αυτή την ιδιότητα παρενέβη στα δικαιώματα χιλιάδων μικρο-ομολογιούχων, Ελλήνων και αλλοδαπών, που πλέον μπορούν να αξιώσουν πολύ πιο δυναμικά και σε άλλη πλέον βάση  αποζημιώσεις τόσο κατά αυτού όσο και κατά των εμπλεκόμενων, με κάθε τρόπο, ελληνικών Τραπεζών. Τέλος, η κρίση αυτή του ΔΕΕ φαίνεται να επιτρέπει την εκδίκαση αγωγών αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Κράτους και ενώπιον δικαστηρίων άλλων χωρών και όχι μόνο εντός της Ελλάδος, αλλά και ότι οι ζημιωθέντες μπορούν να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια για την ικανοποίηση τους.

 

Ξένη πολυεθνική ξεκινά διεκδικήσεις εκατομμυρίων

Παράρτημα στην Ελλάδα ξένου πολυεθνικού ομίλου ξεκινά τη διαδικασία προκειμένου να πάρει πίσω κεφάλαια που χάθηκαν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012.

Η ασφαλιστική εταιρεία είχε τοποθετήσει σε ελληνικά ομόλογα μεγάλα κεφάλαια από ασφαλιστικά και επενδυτικά συμβόλαια πελατών της ενώ διατηρούσε και καταθέσεις στην Κύπρο , οπότε με το «κούρεμα» υπέστη μεγάλη ζημιά αυτοί και οι πελάτες της.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει σε προσφυγές κατά παντός υπευθύνου. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναζητήσει και διεθνή διαιτησία στο αίτημά της αναμένοντας επίσης να πάρει «πράσινο φώς» και να ενισχύσει τον δικαστικό αγώνα που θα ξεκινήσει.

 

Η εξέλιξη της υπόθεσης ενδεχομένως να απασχολήσει και άλλες εταιρείες και να δημιουργήσει προϋποθέσεις να ξεκινήσουν παρόμοιες διαδικασίες καθώς είναι γνωστό ότι και ελληνικές ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες είχαν υποστεί ζημιά από το «κούρεμα» οπότε τυχόν δικαίωση θα αποτελέσει και την αρχή για μια μαζική διεκδίκηση των κεφαλαίων που χάθηκαν.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*