«Γυρνούν» τα επενδυτικά προγράμματα σε τίτλους του εξωτερικού

Μεγάλη στροφή προς επενδυτικά προγράμματα που είναι συνδεδεμένα με τίτλους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την ελληνική οικονομία και άρα δεν φέρουν το ρίσκο ενδεχόμενης ρήξης της Ελλάδας με τους εταίρους, πραγματοποιείται εδώ και αρκετές εβδομάδες από επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην αγορά μέσω  προγραμμάτων ασφαλιστικών εταιρειών.

Τη μεγάλη διαφορά έκαναν εταιρείες οι οποίες είχαν συνάψει ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, πολλές από τις οποίες κινήθηκαν εσπευσμένα ζητώντας από τις ασφαλιστικές εταιρείες να «γυρίσουν» τα συμβόλαιά τους σε επενδυτικούς τίτλους οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ουδείς σε αυτή τη φάση είναι σε θέση να προσδιορίσει την αξία των κεφαλαίων τα οποία «αποσυνδέθηκαν» από τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό και εξάρτησαν την… τύχη τους από τις αποδόσεις τίτλων οι οποίοι στο απευκταίο σενάριο του Grexit (που πλέον απομακρύνεται) δεν θα υποστούν μετατροπή σε ένα νέο νόμισμα.

Ανάλογη στάση με αυτή όσων εταιρειών ρευστοποίησαν τα ομαδικά τους συμβόλαια προκειμένου να επανατοποθετηθούν επενδυτικά με άλλους περισσότερο ασφαλείς όρους, ακολούθησαν και χιλιάδες ασφαλισμένοι με ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Και αυτοί προτίμησαν την εξασφάλιση των κεφαλαίων τους σε τίτλους του εξωτερικού, όπως εξάλλου και ένας μεγάλος αριθμός καταθετών που επί πολλές εβδομάδες αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες προκειμένου τοποθετήσουν τις οικονομίες τους σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα τους εξωτερικού.

Ενδιαφέρον, πλέον, έχει το πώς θα αντιδράσουν οι ανωτέρω επενδυτές εφόσον τελικά η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, το κλίμα ηρεμήσει στο εσωτερικό και ο κίνδυνος για χρεοκοπία ή Grexit απομακρυνθεί. Τα ερωτήματα τότε θα είναι πολλά: Θα επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα; Πότε θα το πράξουν; Θα επανασυνδεθούν με τα παλιά τους προγράμματα, κι αν ναι, με ποιους όρους θα τους εντάξουν σε αυτά οι ασφαλιστικές εταιρείες

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*