Πιθανή συμφωνία απειλεί την κυβέρνηση;

Κινδυνεύει με κατάρρευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως υποστηρίζει ο Economist;

Η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι ορατή, δεδομένων των πιέσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μη γίνουν αποδεκτά νέα μέτρα λιτότητας; Η συμφωνία με τους δανειστές απαιτεί μεγάλους συμβιβασμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα μεγάλης αναστάτωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Αυτή η αναστάτωση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση» προβλέπει χαρακτηριστικά ο Economist.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στην παραβίαση των κόκκινων γραμμών.

Όμως στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, όπως επιθυμεί το 79% των Ελλήνων, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης πρέπει να παραβιαστούν.

Η Ελλάδα χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να καταβάλει 6,5 δισ. στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δίχως βοήθεια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, καθιστώντας αναγκαία τη «μάχη» του Αλέξη Τσίπρα με το αριστερό εσωτερικό του κόμματός του. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, σε ποσοστό 53%, ενώ 8 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc.

Ακόμη κι αν συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές, είναι δύσκολο να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πολιτική αστάθεια λόγω της επικείμενης συμφωνίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί αν μια συμφωνία την ενδεκάτη ώρα με τους πιστωτές είναι πιθανή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι δύσκολο να κερδίσει τις απαραίτητες ψήφους. Ένα εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις (ή ακόμη και αιφνιδιαστικές γενικές εκλογές) μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει το αδιέξοδο και να απαλλαγούν από την ευθύνη οι υπουργοί.

Η UBS επισημαίνει ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα από τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων ψηφοφόρων. Όπως σημειώνει η UBS, «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια ισχυρή εντολή να πιέσει σκληρά την Τρόικα (τους πιστωτές) και κάνοντας αυτό βρέθηκε ουσιαστικά στη γωνία και τώρα πρέπει να βγει από αυτήν τη θέση».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε υπαναχωρήσεις, κι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής, διότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να χάσει σε αξιοπιστία από το εκλογικό της σώμα. Μάλιστα, προσθέτει, μπορεί να προκαλέσει προστριβές μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, επισημαίνει ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πει αξιόπιστα ότι δεν είναι αυτό που θέλει, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει ώστε η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*