Ηχηρό μήνυμα από τη διαμαρτυρία των διαμεσολαβητών

[starbox]

Ηχηρό μήνυμα για την προστασία του καταναλωτή και του επαγγελματία διαμεσολαβητή έδωσαν σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι του κλάδου, που συγκεντρώθηκαν έξω από την ΤτΕ, διαμαρτυρόμενοι για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα κατά την πώληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, πράκτορες και μεσίτες, έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση, κατά το πέρας της οποίας παραδόθηκε ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΑΔΕ στην εποπτική αρχή, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με «δεδομένη την ανεξέλεγκτη πλέον δίχως φραγμούς και δίχως άσκηση της δέουσας εποπτείας και ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, αλματώδη αύξηση των περιστατικών καθημερινής καταστρατήγησης και κατάφορης παραβίασης εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων της νομοθεσίας και των αρχών που διέπουν την υγιή και προπαντός την ασφαλή για τους ασφαλισμένους λειτουργία του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης» πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να σταματήσουν τις παράνομες πρακτικές στην προώθηση συμβολαίων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα με καταχρηστικές διαδικασίες – μέσω της πίεσης που ασκείται από τα δάνεια που έχουν συνάψει οι πελάτες των τραπεζών, τα επιτόκια κλπ – καταστρατηγούν τη νομοθεσία και προωθούν προγράμματα που συχνά έχουν και διπλάσιο κόστος για τον καταναλωτή. «Είναι μονόδρομος» όπως είπε, «να τα καταφέρουμε, καθώς δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί το πρόβλημα και η πολιτεία δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα από αυτό».

DSC00876

Στους παρευρισκόμενους μίλησαν επίσης ο Γιώργος Καραβίας, πρόεδρος ΣΕΜΑ, ο Κ. Μαρκουλιδάκης , εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, o A. Ραφαηλίδης πρόεδρος της ΠΟΑΔ, και ο Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, ενώ στο πλευρό τους κατά τις ομιλίες παρευρέθησαν και οι κ.κ. Δ. Λύχρου, πρόεδρος ΕΕΑΕ, Τάκης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος ΣΠΑΤΕ και Λελεδάκης πρόεδρος ΠΣΣΑΣ.

 

 

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβητών

 

Για αύξηση των περιστατικών αθέμιτων πρακτικών από την πλευρά των τραπεζών μίλησε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος του ΠΣΑΣ, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και περισσότερος έλεγχος, ώστε να μην καταστρατηγούνται τα δικαιώματα του καταναλωτή και να επιλέγει ελεύθερα από ποιον θα εκπροσωπηθεί.

DSC00873

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καραβίας, πρέοδρος του ΣΕΜΑ, τόνισε πως «όλα τα κανάλια διαμεσολάβησης -και τα τραπεζικά ιδρύματα- οφείλουν να τηρούν τους ίδιους κανόνες και να υφίστανται τον ίδιο έλεγχο και εποπτεία για λόγους σεβασμού στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Η διαμεσολάβηση έκανε πριν από τρία χρόνια μεγάλο αγώνα και εξέδωσε μία εγκύκλιο που δεν ήταν επαρκής. Σήμερα έχουμε το χρέος να κάνουμε νόμο την εγκύκλιο αυτή και για αυτό το λόγο είμαστε εδώ».DSC00877

Ο κ. Α. Ραφαηλίδης πρόεδρος της ΕΑΔΕ, ανέφερε ότι η μη εφαρμογή της σχετικής οδηγία της εποπτικής αρχής έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει ελεύθερα διαμεσολαβητή, υπηρεσίες και ασφαλιστική εταιρεία αλλά και να πληρώνει πιο ακριβά την ασφάλιση του.

Ο κ. Γ. Κούμπας, αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ δήλωσε στο iw: «Δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα του 2015 αποικιακές συμπεριφορές των τραπεζών στους δανειολήπτες και τους επαγγελματίες. Πρέπει να εφαρμόζονται οι αρχές τις δεοντολογίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού και πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Τ. Μιχαλόπουλος , πρόεδρος του ΣΠΑΤΕ, επισήμανε ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική, η ισονομία και η ισοπολιτεία. Αυτός είναι ο στόχος της κινητοποίησης, η οποία ξεκίνησε από την ΕΑΔΕ και το ΕΕΑ.

DSC00867

Η κα Ε. Σβερδίλα, Γενική Γραμματέας του ΣΠΑΤΕ είπε πως είναι ευθύνη της διαμεσολάβησης να προασπιστεί τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή, καθώς δεν πρέπει να υπάρχουν εκβιαστικές συνθήκες σε ελεύθερες κοινωνίες»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*