Διαμεσολαβούντες: Επώνυμες καταγγελίες αν δεν παρέμβει άμεσα η ΤτΕ

Έτοιμοι να τραβήξουν το… σκοινί αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρέμβει άμεσα, επιβάλλοντας όρους υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες σχετικά με την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, δηλώνουν οι διαμεσολαβούντες, που κατεβαίνουν αύριο στους δρόμους, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο της εποπτικής αρχής.

Υψηλόβαθμα στελέχη της διαμεσολάβησης, μιλώντας στο IW, δήλωσαν ότι αν μετά και την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την επίδοση σχετικού ψηφίσματος από το σύνολο των φορέων συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του κλάδου στη διοίκηση της ΤτΕ, η εποπτική αρχή δεν αναλάβει δράση, τότε ομάδα διαμεσολαβούντων προτίθενται να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες προς την αρμόδια αρχή, ώστε αυτές να διερευνηθούν σε βάθος και να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, μέχρι και σήμερα ο κλάδος της διαμεσολάβησης επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους απευθυνόμενος με επιστολές διαμαρτυρίας και με υπομνήματα, τόσο στην ΤτΕ, όσο και στους βουλευτές, αλλά και σε συναρμόδιους υπουργούς, δίχως ωστόσο να βρει στήριξη.

Κατά τους ίδιους, σε περιόδους μακράς ύφεσης, όπως αυτή που βιώνει σήμερα Ελληνική οικονομία, οι εποπτικές αρχές οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή σε θέματα ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας ότι η αγορά λειτουργεί με θεμιτά και όχι με αθέμιτα μέσα, αλλά και εξασφαλίζοντας χώρο δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις του κλάδου.

Προσθέτουν, τέλος, ότι, σήμερα, στην πλειονότητά τους οι τράπεζες εμφανίζονται να αποσπούν ασφαλιστήρια συμβόλαια από τη διαμεσολάβηση, προειδοποιώντας πελάτες τους με τη μη βελτίωση των όρων δανειοδότησής τους αν δεν μεταφέρουν την ασφάλισή τους σε θυγατρικές τραπεζικές εταιρείες ή σε ασφαλιστικές με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες.

Σε άλλες δε περιπτώσεις, ανοίγουν λογαριασμούς υπερανάληψης για τους πελάτες τους προκειμένου να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα σε δόσεις, δίχως στο μεταξύ να τους ενημερώνουν για τις επιβαρύνσεις που προβλέπονται εφόσον οι δόσεις δεν καλύπτονται εμπρόθεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*