ΕΕΠ: Η ορθή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς είναι προς το συμφέρον όλων

Στο ζήτημα των αθέμητων πρακτικών αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΕΕΠ, επισημαίνοντας ότι η ορθή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς είναι προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (Ε.Α.Δ.Ε.), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, καλεί τους διαμεσολαβητές- μέλη της την 10η Ιουνίου, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην oδό Αμερικής, προκειμένου να δείξουν την δυσφορία τους στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές που πλήττουν την ασφαλιστική αγορά .

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, είχε αναδείξει και στο παρελθόν, το πολυσυζητημένο στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ζήτημα των αθέμιτων πρακτικών, που εφαρμόζει μερίδα τραπεζικού δικτύου, προκειμένου να αποσπάσει ασφαλιστήρια συμβόλαια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μας προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη η ως άνω ανακοίνωση της Ε.Α.Δ.Ε.

 

Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όσο και τα Επιμελητήρια, έχουν επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα των τραπεζικών πρακτικών. Και παρότι εκδόθηκε καθοδηγητική εγκύκλιος της ΤτΕ με τίτλο “Προώθηση Ασφαλιστήριων Συμβολαίων από Πιστωτικά Ιδρύματα” τον Μάιο του 2013, με αποτέλεσμα να μειωθούν προσωρινά τα καταγγελλόμενα περιστατικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Είναι εφικτό ο επιχειρηματίας που έχει ανάγκη το τραπεζικό ίδρυμα, να καταγγείλει εγγράφως ένα περιστατικό αθέμιτης πρακτικής ή εκβιαστικής τάσης, το οποίο μάλιστα του έχει υποβληθεί μόνο προφορικά;

 

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είτε οι φορείς προστασίας των καταναλωτών, είτε οι εποπτικές αρχές, είτε η νομοθετική εξουσία, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο, διότι η ενημέρωση του καταναλωτή, η ελευθερία της επιλογής και εν τέλει η απολύτως συνειδητή ασφάλισή του, αποτελούν, μακροπρόθεσμα, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, ώστε η ασφαλιστική βιομηχανία να αποκτήσει το επίπεδο της αξιοπιστίας που της αρμόζει.

 

Άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο διάλογος οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση, εφόσον έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες παρόμοια προβλήματα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σύντομα θα δούμε να θεσμοθετείται η απαίτηση για τήρηση ίδιων και σωστών κανόνων προστασίας του καταναλωτή, από οποιοδήποτε δίκτυο διανομής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*